Další útok v Turecku – 6 mrtvých a desítky zraněných

Šest lidí zemřelo při explozi auta naloženého výbušninami v Dyarbakiru na jihovýchodě Turecka, dalších 39 bylo zraněno. Terčem útoku byl policejní komplex. Podle turecké policie za útokem stojí kurdští extremisté. K odpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil. Turecký premiér Ahmet Davutoglu útok ostře odsoudil.

Po explozi automobilu s výbušninou následoval útok raketovými a pěchotními zbraněmi, při němž byla policejní stanice poškozena, uvedla turecká agentura AA. Mezi mrtvými a zraněnými jsou policisté i civilisté včetně ženy s dítětem.

„Byl to opravdu hlasitý výbuch, jako by to bylo v našem domě,“ uvedl Ali Devran, který žije poblíž místa exploze. „Šli jsme pomoci nakládat raněné do ambulancí. Někteří utrpěli popáleniny,“ popsal.

 Ve stejné době kurdští radikálové zaútočili i na policejní stanici v provincii Mardin, jejich útok se však obešel bez obětí na životech.

Separatisté ze Strany kurdských pracujících (PKK) tak opětují pokračující vojenské operace turecké armády na většinově kurdském jihovýchodě země. Turecká armáda vede již několik měsíců útoky proti PKK ve snaze vytlačit je z jejich pozic zejména ve městech.

Turecký prezident Recep Erdogan nedávno řekl, že v roce 2015 bylo zabito více než 3000 bojovníků PKK. Kurdové ale tvrdí, že mezi oběťmi je rovněž mnoho civilistů. Vojenské operace také provázejí dlouhodobé zákazy vycházení, což komplikuje život obyvatelstva.

Po úterním útoku zadrženo 7 podezřelých

K útokům došlo dva dny poté, co v centru Istanbulu zabil sebevražedný atentátník deset Němců. Turecká policie už v souvislosti s útokem, k němuž se zatím nikdo oficiálně nepřihlásil, zadržela sedm lidí. „Poté, co jsme identifikovali útočníka, odhalili jsme i to, jak se dostal do Turecka a jaké vazby tento člověk měl. Zjistili jsme, že za útokem mohou stát další lidé," uvedl turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Policejní záznamy mají ukazovat přímo sebevražedného útočníka, podle tureckého ministra vnitra ale nefiguroval na seznamu hledaných osob. Média spekulují, že do Istanbulu přicestoval mezi uprchlíky ze Sýrie a byl napojen na Islámský stát (IS).

obrázek
Zdroj: ČT24

„Většina útočníků jsou uprchlíci, stejně jako ten nejnovější, který byl vytrénován v úkrytu uvnitř tureckých hranic. Přestože šance jsou malé, extremisté takové úkryty v Turecku můžou budovat,“ soudí analytik Kutay Karaca.

Odborníci upozorňují, že za poslední dva roky se cíle teroristů razantně změnily. Od té doby, co se Turecko výrazněji zapojilo do konfliktů v Sýrii a na Blízkém východě, útočí extremisté především na civilisty.

Turecká pomsta

Na úterní atentát zareagovalo Turecko a udeřilo na pozice Islámského státu. Dělostřelectvo podle tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua zasáhlo na 500 cílů, údajně bylo zabito 200 teroristů.

„Po zbabělému útoku v Istanbulu naše ozbrojené síly zaměřily svými tanky a dělostřeleckou palbou téměř 500 pozic IS v Sýrii a v Iráku," řekl Davutoglu na tradičním novoročním setkání s tureckými velvyslanci v Ankaře. V úderech hodlá Ankara pokračovat zejména z pozemních stanovišť, podle potřeby bude používat i své vojenské letectvo.