Kábul na nohou - Afghánci protestují i umírají už čtvrtým dnem

Kábul - Při nepokojích v Afghánistánu dnes zemřelo nejméně devět lidí, z toho sedm v provincii Herát. Stovky Afghánců pochodovaly centrem Kábulu na protest proti spálení několika výtisků koránu americkými vojáky. Policie dav rozháněla střelbou do vzduchu. Lidé pálili podobizny amerického prezidenta Obamy a provolávali smrt Spojeným státům. Až několikatisícové demonstrace se konají i v šesti dalších afgánských provinciích. Protesty trvají už čtvrtým dnem. Podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové se nepokoje českých vojáků v Afghánistánu nijak nedotkly.

V západoafghánské provincii Herát je podle úřadů kromě sedmi mrtvých také na pět desítek zraněných. Dva další lidé zemřeli ve východoafghánském Chóstu. Policejní zdroje uvedly, že protesty zachvátily po tradičních pátečních muslimských modlitbách pět kábulských čtvrtí. Nejméně jeden z imámů v Kábulu při modlitbách vyzýval věřící, aby se vydali do ulic na znamení nesouhlasu s ničením posvátné knihy islámu. Na některých místech policie dav rozháněla střelbou do vzduchu.

Tomáš Kocián, koordinátor mise v Afghánistánu:

„Zda se jednalo o chybu jednotlivce či systémovou chybu, nedokážu určit. Američané se snaží své vojáky poučit, aby byli kulturně citliví. Několikrát kontaktovali i nevládní organizace.“

Nespokojenci podle AFP vyrazili na pochod i v provinciích Baghlán a Kunduz (sever), Bámján a Ghazní (střed) a Nangarhár (východ). Agentura AP napsala, že v Chóstu, metropoli stejnojmenné východní provincie, odhadem 4 tisíce Afghánců zamířily k sídlu místního guvernéra. V Nangarháru prý tisíce dalších provolávaly „Smrt Americe“ a pálily podobizny amerického prezidenta Baracka Obamy. 

V Baghlánu zaútočila asi tisícovka demonstrantů na maďarskou základnu. Část demonstrantů pronikla podle agentury MTI i na základnu. Pořádek se na místě snažily zajistit afghánské síly střelbou do vzduchu. Při incidentu byl jeden Afghánec zabit.

Vlna protestů přinutila vojáky stáhnout se
   
Násilné demonstrace rovněž přiměly podle deníku Zeit německé vojáky k předčasnému stažení ze základny v severoafghánském Talokanu, kterou měli podle původních plánů opustit až v březnu. Celá padesátičlenná posádka se s veškerými vozidly přemístila do většího a lépe zabezpečeného tábora ve městě Kunduz, vzdáleném asi 70 kilometrů.
   
Na základnu v dvousettisícovém Talokanu zaútočily kamením ve čtvrtek asi tři stovky demonstrantů, sdělil reportér televize ZDF. Podle listu Zeit je složité poměrně malý komplex v Talokanu ubránit, jelikož se nachází přímo v centru města.

Obama se omluvil Karzáímu
   
Za spálení výtisků koránu se již omluvilo velení koaličních sil v Afghánistánu s tím, že se jednalo o nedopatření. Americký prezident Obama také zaslal omluvný dopis svému afghánskému protějšku Hamídu Karzáímu. Velitel Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) John Allen dnes prohlásil, že vyšetřování případu ničení koránu na americké základně pokračuje, a vyzval Afghánce k trpělivosti a umírněnosti.
   
Americké velvyslanectví ve čtvrtek večer vydalo „naléhavé varování“ pro americké občany pobývající v Afghánistánu, aby „nevycházeli ven s výjimkou nejnutnějších případů“. Především by se neměli zdržovat na místech, která jsou známá tím, že je navštěvují lidé ze západních zemí.

Rozhovor s Tomášem Kociánem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod