Sebevražedné atentátnice v Kamerunu zabily deset lidí

Nejméně deset lidí zabily a další desítky osob zranily dvě sebevražedné atentátnice, které se ve středu odpálily při útoku na mešitu ve městě Kolofata na severu Kamerunu. Uvedly to tamní úřady. Atentát přisuzují islamistickému hnutí Boko Haram ze sousední Nigérie, které v Kamerunu útočilo již dříve.

Pumový útok nastal v době dopoledních modliteb. Provedla ho skupinka radikálů Boko Haram, která nejspíš přešla před několika dny hranici z Nigérie do Kamerunu. Islamisté útočili ve městě Kolofata již loni, například v září tam při pumovém atentátu zabili devět lidí a dalších 18 zranili.

Boko Haram se hlásí k organizaci Islámský stát (IS) a na severu Nigérie vyhlásila chalífát. Útočí nejen na území Nigérie, ale pravidelně také v sousedních státech – Kamerunu, Nigeru a Čadu. Tyto země se spolu s Beninem zapojily do regionální jednotky, která proti islamistům bojuje.

Při střetech s hnutím Boko Haram, které vzniklo v roce 2002, přišlo podle agentury DPA od roku 2009 o život nejméně 14 tisíc lidí.

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari si po nástupu do funkce loni v květnu vytkl jako jeden z hlavních cílů Boko Haram porazit a dal armádě za úkol, aby islamisty potlačila do konce roku 2015. V prosinci řekl, že válka proti radikálům je už prakticky vyhraná, od té doby ale radikálové spáchali hned několik útoků, při nichž zemřely desítky lidí.

Vydáno pod