Arabista Ostřanský: Migranti mají o sexuálním chování Evropanek nerealistické představy

Migranti jsou často frustrovaní, protože si nemohou svatbu dovolit. Navíc mají o sexuálním chování Evropanek nerealistické představy. V souvislosti se silvestrovskými útoky v Německu to zdůraznil v Událostech, komentářích arabista Bronislav Ostřanský. Novinářka Petra Procházková zažila obtěžování v Afghánistánu. Muži si prý představovali průměrnou Evropanku jako svůdnou Sharon Stone v Základním instinktu.

Podle svědků i policie se na silvestra v centru Kolína nad Rýnem shromáždilo na tisíc lidí arabského a afrického původu. Skupiny mužů pak obkličovaly ženy, sexuálně je napadaly a okrádaly. Policie zatím kvůli incidentu vyšetřuje 23 podezřelých, nejméně deset z nich jsou žadatelé o azyl. K podobným útokům došlo ke konci roku i v dalších německých městech. Hlášeny jsou rovněž z Rakouska, Švýcarska či Finska.

Procházková podobné incidenty zažila na vlastní kůži v Afghánistánu. „Vedli jsme o tom bouřlivé diskuse s Afghánci. Byl velký problém se jako Evropanka vydat na tržiště, protože se kolem okamžitě shlukli muži, kteří se vás snažili dotknout, i na intimních místech. Stejně početně se tam ale objevili muži, kteří se vás snažili chránit,“ vzpomíná redaktorka Lidových novin.

Afghánci měli podle ní začátkem tisíciletí zkreslené představy o evropských ženách a pravděpodobně je mají i nyní. „Když jsem tam žila, tak byl nejpopulárnějším filmem Základní instinkt. Sharon Stone byla ženou, kterou si představovali, že tu pobíhá po ulicích. Žádné filmy o ženách, které ráno odvedou děti do školky a večer přijdou unavené z práce, neviděli,“ podotkla novinářka.

Sexuální útoky migrantů? Ve Švédsku známá věc, říká psycholog

Psycholog Daniel Štrobl upozorňuje, že ani v Evropě nejde o jednorázový jev, k němuž by došlo pouze na silvestra. „Útoky sexuálního rázu jsou v Evropě ze strany muslimských přistěhovalců známy mnoho let a ví se to. Ve Švédsku je to známá věc. Všude, kde je větší hustota přistěhovalců, narůstá toto sexualizované násilí,“ podotkl Štrobl. Kvůli politické korektnosti se o tom ale na veřejnosti nemluví.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle posledních odhadů 59 procent imigrantů, kteří přišli v posledním roce do Evropy, tvoří muži ve věku od 15 do 35 let. „Kultura, ze které přicházejí, sexualitu devastuje. Mladý muž tam nemá šanci na běžný sexuální život tak, jak jej známe v naší civilizaci za posledních dva tisíce let. Ani v době temného středověku sexualita nebyla tak pokroucená, jako to dovedl zejména sunnitský islám,“ konstatoval psycholog.

Jestliže se uprchlíci oprostí od islámského vnímání sexuality, budou žít podobně jako dnešní mladí Evropané. V opačném případě se mohou projevit jako agresoři, je přesvědčen Štrobl.

Svatba? Migranti často nemají prostředky

Podle arabisty Ostřanského je pravda, že řada migrantů je frustrovaná. „Nemohou uzavřít manželství, protože třeba nemají prostředky. Z toho vyplývá frustrace, která je nezpochybnitelná. U spousty mladých arabských mužů ta frustrace je, a když se navíc smísí s velice nerealistickými představami o Evropankách, jaké je tu sexuální chování, tak z toho vznikne dost nebezpečný koktejl,“ vysvětlil islamolog.

Nemůžeme se rozhodnout, jestli budeme sexuální bytosti, nebo nebudeme. To je pud. Vždycky tam, kde sexualitu potlačíme a začneme tvrdit, že ji vlastně nemáme, tak ona se dostane ven v podobě agrese.
Daniel Štrobl
psycholog
Protest hnutí Pegida
Zdroj: ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Muslimové se oproti Západu cítí morálně na výši, protože na Západě je běžná promiskuita, prostituce, pornografie, poznamenal Ostřanský s tím, že jsou ale značné rozdíly mezi představami vzdělaných zcestovalých muslimů a lidmi, kteří si vytvářejí představy o Evropě včetně sexuálního chování Evropanek z „pokleslých internetových zdrojů“. „Kulturní vzorce, které si s sebou migranti nesou, jsou velice závislé na jejich vzdělání,“ podotkl Ostřanský.

Klasické chození je v muslimské zemi de facto nepřijatelné

Z hlediska islámského práva je pohlavní styk přípustný pouze v rámci manželství, za předmanželský styk nebo nevěru jsou ukládány drakonické tresty, připomněl arabista Ostřanský s tím, že přátelství mezi mužem a ženou je značně problematické, klasické „chození“ prakticky nepředstavitelné.

Muslimská společnost je vůči kontaktům mezi mladými lidmi velmi ostražitá, takže tam neexistuje ani namlouvání v našem slova smyslu. Velmi často tam probíhají dohodnuté sňatky – rodiny už od útlého dětství vědí, že se chtějí sňatkem dětí propojit. Ve městech se ale mladí stále častěji domlouvají – ovšem na dálku přes prostředníky.
Petra Procházková
redaktorka Lidových novin

Muslimové o sobě přitom tvrdí, že k sexualitě přistupují racionálně, zdůraznil Ostřanský. „Islám se vyhýbá dvěma krajnostem. Na jedné straně je to celibát, tedy odmítání sexuality, kterou muslimové vnímají jako dar, který nemá být odmítán. Na druhé straně je tu ale potřeba vyhýbat se bezuzdné sexualitě,“ konstatoval arabista. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Arabista: Za kolínské útoky by v muslimské zemi padly tvrdé tresty

„To, co se stalo v Kolíně, není z hlediska islámského práva odůvodnitelné nebo omluvitelné. Pokud by k něčemu takovému došlo v muslimské zemi, byli by za to tvrdě sankcionováni,“ dodal Ostřanský. Státy podle něj musí dát najevo, že jsou ochotny přijímat jen ty běžence, kteří hodlají respektovat evropské hodnoty.

„Je třeba klást větší důraz na to, aby se s těmi lidmi komunikovalo o tom, co od nich požadujeme. Musíme požadovat, aby respektovali nejen naše zákony, ale i naše kulturní zvyklosti. Ti, kdo to nepochopí, musí být buď vráceni nebo podle našich zákonů potrestáni,“ upozornila Procházková. Podle ní mladé útočníky pravděpodobně odsoudila i jejich komunita.

Po silvestrovských incidentech se začalo v Německu mluvit o zpřísnění imigračních zákonů. Usnadněno by mělo být kupříkladu vyhošťování odsouzených běženců. Kancléřka Angela Merkelová a vicekancléř Sigmar Gabriel se také vyslovili pro přidělování povinného místa bydliště žadatelům o azyl. Podle vlády jinak hrozí, že ve velkých městech vzniknou cizinecká ghetta.

Poslankyně Váhalová: Lidé se mě ptají, jak zabezpečíme naše hranice

Podle Dany Váhalové (ČSSD), členky poslaneckého výboru pro evropské záležitosti, budou mít silvestrovské incidenty velké dopady na postoj veřejnosti i politiků k migrantům a řešení současné uprchlické krize. Nejhorší scénář podle ní představuje nárůst extremismu a radikalizace Evropy.

Třeba slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) už prohlásil, že Slovensko odmítá přijímat uprchlíky i dobrovolně a hodlá zabránit vzniku větší muslimské komunity v zemi. „V kontextu toho, co se odehrálo v německých městech, se nedivím tomu, že hájí zájmy občanů Slovenska a reaguje na strach občanů. I občané České republiky mají strach. Ptají se mě, jak zabezpečíme naše hranice, jak se budeme bránit přílivu těch, kteří budou odmítnuti v Německu,“ podotkla Váhalová.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová ale silvestrovské útoky jako zlomový okamžik nevnímá. „Ta rizika, když nám do Evropy přichází lidé z naprosto odlišných kulturních a civilizačních oblastí, tam jsou. Toho jsme si byli mnozí vědomi,“ prohlásila politička, která rovněž zdůraznila, že přistěhovalci musí ctít zdejší zákony, hodnoty a zvyklosti, a to nejen ve vztahu k ženám.