Merkelová se omluvila pozůstalým po obětech neonacistů ze Zwickau

Zwickau - Německo si připomíná památku obětí neonacistické skupiny ze saského Zwickau. V letech 2000 až 2007 její členové zabili devět přistěhovalců a jednu policistku. Odhalení případu vyvolalo v zemi pozdvižení, protože se ukázalo, že policejní vyšetřování provázela řada chyb. Kancléřka Angela Merkelová se na dnešní pietní akci v Berlíně pozůstalým omluvila a požádala je o odpuštění. Vraždy považuje za ostudu Německa a opožděné odhalení pachatelů je dle ní bezpříkladné. V poledne se za oběti po celé zemi držela minuta ticha.

Merkelová na úvod oficiálního uctění památky obětí neonacistického teroru přečetla jména všech zavražděných. Za každého z nich hořela na pódiu Koncertního domu v centru Berlína svíce. Na 1 200 hostů z řad nejvyšších představitelů státu, společenského života a pozůstalých poté uctilo jejich památku minutou ticha, kterou v poledne držela celá země. V mnoha podnicích byl přerušen provoz a někde se zastavila i městská doprava.

Za mimořádně tísnivou kancléřka označila skutečnost, že z těchto vražd byli dlouhá léta neprávem podezříváni sami příbuzní. „Za to vás prosím o odpuštění,“ prohlásila Merkelová. Slíbila objasnění těchto zločinů a zdůraznila nutnost, aby se již nikdy nemohly opakovat. 

Členové skupiny nazývající se Národněsocialistické podzemí (NSU) mají na svědomí kromě deseti lidských životů také přepadení nejméně 14 bank a dva bombové útoky v tureckých čtvrtích Kolína nad Rýnem v letech 2001 a 2004, při nichž utrpělo zranění přes 20 lidí. I na ně se dnes vzpomíná.

  • Angela Merkelová na pietní akci věnované obětem neonacistů zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3324/332358.jpg
  • Angela Merkelová na pietní akci věnované obětem neonacistů autor: Markus Schreiber, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3324/332357.jpg
  • Neonacistický teror v Německu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3323/332300.jpg

NSU založili v roce 1998 Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt a Beate Zschäpeová. Odhaleni byli až loni. Mundlos s Böhnhardtem před zatčením spáchali sebevraždu, Zschäpeová je ve vazbě. Vedle ní německá policie postupně zatkla dalších pět údajných kompliců neonacistického tria.

Ve svém projevu vyzvala kancléřka k potírání neonacistických myšlenek a xenofobie. „Boj proti předsudkům a vyčleňování se musí vést každý den. Netolerance a rasismus se neprojevují jen násilím. I slova se mohou stát činy,“ upozornila Merkelová, která jako hlavní řečník zastoupila bývalého prezidenta Christiana Wulffa, jenž minulý týden na post rezignoval.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Němečtí neonacisté prý rostou na síle

Neonacisté nestojí v Německu na okraji společnosti, ale jsou pevně zakotveni ve společenském systému Spolkové republiky a její správě. Disponují díky tomu dostatkem informací i peněz. Tvrdí to odpadlík od německé krajní pravice a tamní odborník na 
extremismus, s nimiž ČTK hovořila. Na některé skupiny jsou podle nich napojeni i čeští neonacisté a inspirují se postupy německých radikálů.

„Krajně pravicová scéna, to nejsou chlápci, co v deset hodin dopoledne stojí u stánku s plechovkou piva, jak to někdy sugerují obrázky v médiích. To vůbec není pravda,“ vyvrací zažitý mýtus Gabriel Landgraf, který byl 15 let vůdčím představitelem neonacistických organizací v Berlíně a Braniborsku, než v roce 2006 extrémní pravici opustil a začal pomáhat dalším „aussteigerům“, jak Němci odpadlíky od neonacismu označují. 
    
Podle policejních odhadů se ke krajní pravici v Německu hlásí asi 25 tisíc lidí. Nejaktivněji působí na východě země ve spolkových zemích bývalé Německé demokratické republiky, kde jim ekonomický a sociální úpadek tohoto regionu po sjednocení nabídl živnou půdu pro šíření jejich vlivu. Neonacistická Národnědemokratická strana Německa (NPD) se tam také dostala 
už do dvou zemských parlamentů.

Vydáno pod