Afghánec zastřelil dva americké vojáky

Kábul – Dva americké vojáky zastřelil dnes v Afghánistánu muž v uniformě afghánské armády. Jde zřejmě o odplatu za to, že američtí vojáci na vojenské základně spálili korán. Tálibán vyzval Afghánce, aby za znesvěcení koránu zaútočili na zahraniční vojenské základny. Afgánský prezident Hamíd Karzáí naopak volá po ukončení násilí. Během protiamerických protestů, které pokračují už třetím dnem, zemřelo nejmíň 12 lidí a desítky byly zraněny. Několik knih spálili američtí vojáci, když uklízeli základnu Bagrám. Velitel jednotek se za to omluvil, omluvný dopis dnes zaslal afghánskému prezidentovi i jeho americký protějšek Barack Obama.

„Na obranu svaté knihy musíte útočit na vojenské základny interventů, jejich vojenské konvoje, zabíjet je, unášet je, bít je a dávat jim takovou lekci, aby si už nikdy nedovolili urazit korán,“ napsal Tálibán ve svém komuniké. „Ochrana životů a majetku muslimů je povinností všech muslimů, musí se zaměřit na interventy a jejich zařízení, ne na majetek lidu,“ napsal Tálibán.

Protestní demonstrace proti Američanům pokračují už třetím dnem. Střelba dnes v provincii Uruzgán na jihu země a v provincii Nangarhár na východě zabila tři demonstranty. Afghánský voják navíc zastřelil dva americké vojáky.

V metropoli východní provincie Laghmán Metarlamu se pokusilo několik stovek Afghánců proniknout na vojenskou základnu. Policie jim v tom ale střelbou do vzduchu a vodními děly zabránila. Další protestní shromáždění se konala v provincii Lógar a také ve městě Dželálábád.

Spojené státy i velení koaličních vojsk v Afghánistánu se už za incident s koránem omluvily. Západní představitelé tvrdí, že korán byl spálen nedopatřením, když vojáci uklízeli na bagrámské základně. Již v úterý kvůli zničení posvátné knihy demonstrovaly tisíce Afghánců. Včera při nich zahynulo 7 lidí a další desítky byly zraněny.

Omluvný dopis Obamy Karzáímu: „Šlo o neúmyslnou chybu. Ujišťuji vás, že přijmeme všechny příslušné kroky k tomu, abychom zabránili jejímu opakování včetně postihu těch, kdo za ni mohou.“

Afghánci se zlobí kvůli koránu (zdroj: ČT24)

Pálení koránu proběhlo zřejmě neúmyslně
   
Velitel Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) John Allen zdůraznil, že spálení koránu v žádném případě nebylo úmyslnou akcí. Výtisky byly mezi předměty vyvezenými na skládku, kde se pálí odpad ze základny. Knihy patřily Afgháncům internovaným ve věznici na základně.

Dvaadvacetiletý Saíd Džamíl byl podle svých slov jedním ze skupiny Afghánců, kteří viděli americké vojáky, jak vyvezli do spalovny odpadky, včetně výtisků koránu. „V ohni jsem našel několik kapitol koránu. Kapitolu jedna, kapitolu dvě, všechny byly v plamenech,“ popsal. Pomocní dělníci se pokusili posvátné knihy dostat z plamenů. Zbytky údajně předali úřadům.

Afghánské protesty proti spálení několika výtisků koránu
Zdroj: Musadeq Sadeq/ČTK/AP

V Bagrámu je umístěna hlavní základna amerických sil v Afghánistánu. Leží zhruba padesát kilometrů severně od Kábulu.

Vydáno pod