Černý den pro Německo: Osm z deseti obětí v Istanbulu jsou Němci

Sebevražedný atentát v centru Istanbulu si vyžádal deset mrtvých a patnáct zraněných. K výbuchu došlo u náměstí Sultanahmet v blízkosti významných památek – Modré mešity a chrámu Boží moudrosti. Mezi mrtvými je podle německého ministra zahraničí osm Němců, turecké vládní zdroje původně informovaly o devíti obětech německé národnosti. Dalším mrtvým je Peruánec. Premiér Ahmet Davutoglu oznámil, že za atentátem stojí Islámský stát.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmus uvedl, že útočil 28letý syrský občan, kterého se podařilo identifikovat, i když bylo jeho tělo rozmetáno na kusy. Do Turecka prý přijel ze Sýrie nedávno. Na seznamu podezřelých radikálů ho ale turecké tajné služby neměly.

Podle premiéra Ahmeta Davutoglua nese za útok zodpovědnost radikální organizace Islámský stát. Jeho země je prý odhodlána s IS bojovat do té doby, dokud „nepřestane být hrozbou“ jak pro Turecko, tak i pro zbytek světa.

Davutoglu o obětech telefonicky informoval německou kancléřku Angelu Merkelovou. Vedle osmi mrtvých je dalších devět Němců zraněných, někteří z nich těžce. „Nemůžeme zatím najisto říct, že u osmi obětí zůstane,“ připustila kancléřka. Útok nepřežil také jeden Peruánec. Identitu posledního mrtvého zatím úřady neoznámily. Zraněné vedle Německa eviduje také Norsko, Jižní Korea a Peru.

  • Mezi zraněnými ani oběťmi nejsou čeští občané, potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí ČR Michaela Lagronová. V zemi by se jich mělo v současné době nacházet asi dvě stě.

„Truchlím pro naše občany a myslím na zraněné,“ pronesla Merkelová během krátkého vystoupení pro média.

Angela Merkelová vyjádřila soustrast rodinám obětí z Istanbulu
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Atentát v Istanbulu byl podle ní stejně jako teror v Paříži útokem na svobodnou společnost a celé lidstvo. „Dnes to zasáhlo Istanbul, předtím Paříž, Kodaň, Tunis a mnoho dalších měst. Mezinárodní terorismus si vybírá různá místa svých útoků. Jeho cíl je ale vždy stejný – náš svobodný život a naše svobodné společnosti. Teroristé jsou nepřátelé všech svobodných lidí, nepřátelé veškeré lidskosti,“ řekla kancléřka. Vyjádřila však přesvědčení, že se svoboda navzdory teroristům prosadí.

Steinmeier: Rakovina terorismu se nevyhýbá nikomu

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier ujistil, že se jeho země nenechá terorismem zastrašit a bude proti němu bojovat všemi prostředky. „Terorismus nás Němce už mnoho let nezasáhl tak silně jako dnes v Istanbulu. Ale bylo nám už dlouho jasné, že rakovina terorismu se nevyhýbá nikomu a ohrožuje nás stejnou měrou v Turecku, v Evropě i jinde,“ prohlásil Steinmeier.

„Nesmíme před teroristickým násilím ustoupit a také neustoupíme. Naopak proti němu budeme spolu s našimi partnery ve světě bojovat na všech úrovních,“ ujistil. Kromě policejní a vojenské činnosti je podle něj nutné i zasazovat se o snižování napětí v krizových oblastech, které se stávají živnou půdou pro terorismus.

Turecká vláda odsoudila útok jako „hanebný čin“. Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová vyjádřila účast obětem atentátu a přála brzké uzdravení zraněným. Předseda Evropské rady Donald Tusk označil incident za brutální teroristický útok. Ostře jej odsoudil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a český premiér Bohuslav Sobotka.

Náměstí Sultanahmet s egyptským obeliskem
Zdroj: ČTK

Česko i Německo varuje své turisty před místy s vysokou koncentrací lidí

Německé ministerstvo zahraničí už vyzvalo svoje občany, aby se prozatím vyhýbali místům, kde se soustřeďuje větší množství lidí. Týká se to jak veřejných prostranství, tak i turistických objektů. Zároveň úřad varoval, že se v celém Turecku nadále dají očekávat další násilné střety a teroristické útoky. Němci se mají také vyhýbat místům, kde se konají masové demonstrace, zejména ve velkých městech.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová nečeká, že by úřad vydal varování před cestami do Turecka: „Pokud jde o doporučení, zůstává v platnosti to, které máme vyvěšené na našich webových stránkách.“ Ministerstvo v něm českým turistům doporučuje vyhýbat se místům s vyšší koncentrací lidí.

Pode místopředsedy Asociace českých cestovních kanceláří Jana Papeže jde o první případ, kdy v Istanbulu podobný incident postihl oblíbenou turistickou oblast. „Dříve se jednalo spíše o vnitřní záležitosti, které se vyhýbaly turistickým cílům. Toto je poprvé, kdy se na místě útoku nalézalo větší množství hostů ze zahraničí,“ dodal Papež. Cestovní kanceláře budou podle něj české turisty nabádat, aby se vyhýbali tržištím a velkým shromážděním ve městě.

Do Istanbulu létají z Prahy tři spoje denně. Město mnozí využívají jako poznávací zastávku na cestách do vzdálenějších destinací. „Odhaduji, že dopad na tyto stop-overy bude velice fatální a lidé budou zvažovat, jestli v Istanbulu svoji cestu přeruší,“ dodal Papež.

K výbuchu došlo v době, kdy Turecko čelí hned několika bezpečnostním hrozbám. Na jihu země při hranicích se Sýrií jde o Islámský stát, za několika podobnými incidenty stojí také radikálové v řadách kurdské PKK.