Soud s Mubarakem končí, exprezident mlčí

Káhira – Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak se dnes odmítl vyjádřit před soudem. Proces, ve kterém čelí trestu smrti kvůli podílu na smrti demonstrantů při protivládních nepokojích, pomalu končí. Dnešní slyšení bylo poslední před vynesením rozsudku, ten by měl padnout 2. června, verdikt bude živě přenášet televize.

„Nemám, co bych dodal. Co řekl právník, to stačí,“ řekl dnes Mubarak soudu. Obhajoba trvá na tom, že Mubarak je formálně nadále prezident a měl by tak být souzen jen zvláštním soudem. 

Prokuratura pro egyptského exprezidenta navrhla trest smrti za to, že se podílel na smrti protivládních demonstrantů. Podle obžaloby měl vydávat rozkazy střílet do lidí během protivládních protestů loni v lednu a v únoru. Zahynulo při nich přibližně 850 lidí. Státní zástupce v závěrečné řeči podle serveru BBC řekl, že „nejde o případ zabití jednoho nebo 10 či 20 civilistů, ale o případ celého národa“. 

Mubarak byl svržen loni 11. února po skoro 30 letech u moci. Kvůli smrti demonstrantů jsou spolu s ním souzeni bývalý egyptský ministr vnitra Habíb Adlí a šest jeho spolupracovníků.

Adlí dnes u soudu hovořil hodinu a půl a řekl, že povstání bylo výsledkem zahraničního spiknutí, které mělo destabilizovat Egypt. Tvrdil také, že součástí spiknutí bylo „zabíjení pokojných demonstrantů, organizování útoků na vězení, aby z nich mohli uprchnout teroristé a kriminální živly i ničení veřejného a soukromého majetku“.