V syrském Homsu zabili dva západní novináře

Damašek - Při bojích v syrském Homsu dnes zemřeli dva západní novináři. Nacházeli se v domě ve čtvrti Bábá Amr, který zasáhla raketa. Násilnosti jsou hlášeny i ze severu Sýrie, kde podle opozice postříleli členové milicí podporujících vládu 27 civilistů. Podle údajů syrské opozice zahynulo od loňského března, kdy konflikt začal, 7 600 lidí. Syrská opozice dnes také požádala Egypt, aby uzavřel Suezský kanál pro lodě se zbraněmi určenými Damašku. Žádá rovněž Rusko o pomoc s humanitárními konvoji.

V případě mrtvých novinářů jde o Američanku Marii Colvinovou a Francouze Remiho Ochlika. Colvinová pracovala pro britský list The Sunday Times, Ochlik byl fotograf. Oba se nacházeli v domě, který opoziční aktivisté využívali jako tiskové středisko. Dům dnes ráno zasáhla raketa a další pak dopadaly do zahrady, kam se lidé ze zasažené budovy snažili utéct. Podle opozičních aktivistů jsou zraněni nejméně dva další zahraniční novináři.  

David Cameron, britský premiér: „Je to tragická připomínka rizik, která novináři podstupují, aby svět věděl o strašných událostech v Sýrii.“

Alain Juppé, francouzský ministr zahraničí: „Pokusíme se zjistit přesné okolnosti této vraždy.“

Fotograf Sunday Times Paul Conroy měl víc štěstí, útok na dům s novináři přežil se zraněnou nohou. Do Homsu ale stejně jako další západní reportéři pronikl bez syrského víza a návrat domů oficiální cestou je pro něj nemožný.

Colvinová a Ochlik patřili ke zkušeným reportérům, kteří působili ve válečných zónách na Blízkém východě i jinde ve světě. Colvinová přišla při své práci na Srí Lance o oko, když ji zranila střepina.

Marie Colvinová
Zdroj: ČTK/AP/Joel Ryan

Ochlik se narodil roku 1983 ve Francii a už ve 20 letech fotografoval konflikt na Haiti. Loni byl u dění v Tunisku, Egyptě i Libyi. Jeho úmrtí ukazuje „zhoršující se situaci“ v Sýrii a „nepřijatelnou represi“ ze strany syrských jednotek, prohlásil šéf francouzské diplomacie Alain Juppé. Paříž útok odsoudila a vyzvala syrskou vládu k okamžitému ukončení násilí.

Tiskové středisko protivládních sil ve čtvrti Bábá Amr zasáhlo více než deset raket. Francouzský deník Le Figaro uvedl, že mezi zraněnými je jeho francouzská reportérka Edith Bouvierová. Vedoucí zahraniční redakce listu Philippe Gelie uvedl, že Bouvierová má poraněné nohy a list se snaží zorganizovat její evakuaci.

Sýrie v době nepokojů povoluje západním novinářům vstup do země jenom výjimečně. V lednu tam jako první ze zahraničních žurnalistů přišel o život reportér televize France 2 Gilles Jacquier. Bylo to rovněž při útoku na Homs.

Při razii na severu země zabili členové milicí podporujících vládu v Damašku 27 mladých mužů. Podle opozice je stříleli do hlavy a do prsou. Terčem byli údajně civilisté a milicionáři je postříleli v domech i na ulicích obcí Idita, Iblin a Balšun v provincii Idlib. V Homsu dnes zahynuly podle nejnovějších zpráv na dvě desítky lidí.

Syrská opozice žádá o pomoc Egypt a Rusko

Syrská exilová opozice požádala Egypt, aby nepouštěl do Suezského průplavu lodě se zbraněmi pro syrskou vládu. Tento týden se dostala do syrského přístavu Tartús dvě íránská plavidla. Teherán je spojencem Damašku a podporuje ho také finančně. Na Rusko se opozice obrací se žádostí, aby vytvořilo bezpečný průjezd pro humanitární konvoje. Situaci v Homsu opozice hodnotí jako katastrofální. Některé čtvrti jsou nepřetržitě ostřelovány, takže se lidé nemohou dostat ke skladištím potravin. Ve městě chybí voda a telefonické spojení je přerušeno. Náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov dnes ale prohlásil, že Rusko s koridory nesouhlasí. „Je málo pravděpodobné, že zřízení humanitárních koridorů bude účinné. Konflikt to jenom zhorší a povede to k vážným vojenským střetům,“ řekl.

Od loňského března při syrských nepokojích zahynulo podle tamní opozice přes 7 600 lidí. Dosavadní odhady OSN hovořily o zhruba 6 000 obětech. Dle opozice je mezi mrtvými 5 542 civilistů a 1 692 vojáků a policistů. K nim je třeba připočítat také asi 400 dezertérů.

Boje se v minulých třech týdnech soustředily v Homsu. Padly při nich zřejmě stovky osob, ale přesná bilance známa není.

Povstalecké oddíly tvořené především dezertéry brání proti armádě zejména nejvíc zkoušenou homskou čtvrť Bábá Amr. Podle čerstvých zpráv se povstalci snaží zajistit místním obyvatelům potraviny a ochranu před ostřelováním. Vládní jednotky prý ale střílí na vše, co se hýbe, takže pouhá chůze po ulici je mimořádně nebezpečná.

Vydáno pod