Chávézovi našli lézi, zřejmě je zhoubná

Caracas - Podle venezuelského prezidenta Huga Cháveze je velmi pravděpodobné, že nová léze, kterou u něj kubánští lékaři zjistili, je zhoubná. Podezřelý nález se objevil v pánevní oblasti, kde měl Chávez dříve nádor. Už loni se venezuelský prezident kromě dvou operací v Havaně podrobil opakovaně také chemoterapii.

I přes pochyby o svém zdraví Chávez dosud plánoval, že se v letošních volbách bude ucházet o další šestileté období ve funkci hlavy státu. Nyní je budoucnost jeho politické kariéry nejasná. „Nebudu schopen pokračovat ve stejném tempu,“ řekl po telefonu státní televizi v úterý večer venezuelský prezident, který dodal, že bude muset „znovu promyslet svůj osobní program, postarat se o sebe a postavit se tomu, čemu je třeba se postavit“.

Chávez v úterý také řekl, že neví, zda je nález o průměru asi dva centimetry zhoubný, ale že pravděpodobnost toho je vysoká. Uvedl dále, že v následujících dnech podstoupí operaci na Kubě, která by prý měla být jednodušší než ta předešlá. Znovu se také pravděpodobně podrobí chemoterapii.

Venezuelský prezident podstoupil zdravotní testy na Kubě v sobotu. Zvěsti o Chávezově neohlášené cestě na Kubu vyvolaly v posledních dnech mezi jeho příznivci i odpůrci spekulace, že jeho zdravotní stav je kritický. Chávez to popírá a tvrdí, že není pravda, že by se rakovina rozšířila do dalších částí jeho těla. Přesné podrobnosti o jeho zdravotním stavu jsou však tajemstvím.

Vydáno pod