S teroristy jsme se minuli na recepci, říká česká svědkyně útoku v Egyptě

Egyptská policie vyšetřuje útok ozbrojenců v hotelu v Hurghadě, kde byli včera pobodáni tři lidé. Jejich stav není vážný. Češi, kteří se na místě nacházeli, jsou v pořádku. „Vycházeli jsme z hotelu a oni začali střílet,“ popsala očitá svědkyně útoku Irena Hicklová. Motiv pachatelů zatím není znám.

Dva mladí Egypťané zaútočili v pátek před osmou hodinou večerní v luxusním hotelu Bella Vista v centru Hurghady. Kromě nožů měli i střelnou zbraň. To České televizi potvrdila česká turistka, která v hotelu bydlela. „My jsme se s teroristy přímo minuli, když vcházeli do hotelu. Přišli normálně přes recepci,“ vylíčila Hicklová. 

Následně jeden z útočníků zahájil palbu. Kulky, zřejmě ze vzduchové pistole, nikoho nezasáhly. Druhý muž zaútočil nožem a pobodal tři turisty – dva Rakušany a jednoho Švéda. Ochranka hotelu pak jednoho útočníka zastřelila. Byl jím jedenadvacetiletý student káhirské univerzity.

Druhého muže strážci pořádku vážně zranili a nyní je vyslýchán v nemocnici. Egyptská policie především zjišťuje, zda měli útočníci další komplice. Zatím se zdá, že jednali samostatně.

Byla tady hrozná panika, chaos. Všichni jsme utíkali, bylo to hrozné. Hotel byl ihned uzavřen. Přijelo celé vojsko. Celé to trvalo asi tři hodiny. Nikdo se nám za tu dobu neozval.
Irena Hicklová
svědkyně útoku v Hurghadě

Útočníci u sebe měli vlajku Islámského státu. Původně se hovořilo o tom, že jeden z nich měl kolem pasu omotané výbušniny. Češka, se kterou byla Česká televize v kontaktu, mluví dokonce o granátech. To ale úřady zatím nepotvrdily. Motiv útoku ani jeho organizátor zatím nejsou známy. Podle BBC se dvojice snažila turisty unést, ani tato informace však není oficiální.

Útočníci nebyli součástí žádné organizace. Šlo čistě o útok dvou osob.
Hisham Zaazou
egyptský ministr pro turistický ruch

Česko cestovní doporučení zatím nezmění

Klid na místě nepanuje ani hodiny po incidentu. „Jsou tady vyšetřovatelé, zatím obchází všechny turisty. Spousta jich odlétá. Nám se zatím cestovka neozvala. Spíš nám bylo řečeno, že si máme sami zjistit, jestli se máme dopravit domů a za jakých podmínek,“ říká Hicklová.

„V hotelu je podle našich informací šest Čechů, dva z nich přiletěli s cestovní kanceláří Exim Tours, čtyři s německými cestovními kancelářemi. Jsme jim samozřejmě k dispozici, nicméně primární kontakt a informace by měli poskytovat delegáti cestovních kanceláří. V každém případě nabízíme, aby se ozvali ambasádě,“ vysvětluje česká velvyslankyně v Káhiře Veronika Kuchyňová Šmigolová s tím, že evakuaci ambasáda nepřipravuje.

Pyramidy v Gíze
Zdroj: ČTK/AP/Shawn Pogatchnik

České velvyslanectví v tuto chvíli neplánuje měnit cestovní doporučení. „Domnívám se, že egyptské bezpečnostní složky zareagovaly dobře a adekvátně. Samozřejmě je nepříjemné, že k takovému útoku vůbec došlo, nicméně útočníci byli zneškodněni a nedošlo k žádným obětem na životech. Velká letoviska a hotely jsou stále relativně bezpečné,“ soudí Kuchyňová Šmigolová.

Černínský palác v souvislosti s útoky doporučuje všem českým občanům, aby při pobytu v Egyptě dbali zvýšené opatrnosti a před cestou do země se registrovali v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD. Lidé by také měli mít u sebe kontakt na zástupce své cestovní kanceláře, kterého by mohli kontaktovat.

Počet turistů v Egyptě asi ještě klesne

Aktuálně je v Egyptě kolem 400 Čechů, v Hurghadě jich je přes 200. Zpět do Česka se budou vracet v neděli a v pondělí. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže se incident negativně projeví v dalším zájmu turistů o destinaci. „Obecně se dá říct, že do Egypta jezdí cirka polovina lidí oproti minulému roku. Předpokládám, že pokles ještě potrvá,“ soudí.

Cestovní ruch je přitom pro egyptskou ekonomiku klíčovým zdrojem příjmů. „Egypt potřebuje peníze z turismu, udělá maximum pro to, aby se podobné incidenty neopakovaly,“ mírní strach redaktor ČT Pavel Novotný, ale zároveň konstatuje, že podobným útokům lze předcházet jen stěží.