Ozbrojenci útočili na hotel v Hurghadě, policie je následně zneškodnila

Dva ozbrojení muži vnikli do hotelového komplexu v egyptské Hurghadě. Pachatelé na místo dorazili přes moře a při útoku ve vstupním vestibulu zranili tři turisty. Po zásahu bezpečnostních složek jeden útočník zemřel, druhý je vážně zraněný. V hotelu byla ubytována také dvojice českých občanů, kteří jsou podle cestovní kanceláře Exim Tours v pořádku.

Egyptské úřady uvedly, že ozbrojenci pobodali tři turisty - dva Rakušany a jednoho Švéda. Policii se údajně podařilo jednoho z útočníků zastřelit před tím, než se stihl vyhodit do povětří pomocí výbušniny v pásu používaném sebevražednými atentátníky. 

Ministerstvo zahraničí varovalo české občany před cestami do Egypta například v roce 1997 po masakru téměř 70 lidí ve vnitrozemském Luxoru. Úřad tehdy uvedl, že cesty do Egypta jsou spojeny s „bezpečnostním rizikem“. S důrazným varováním přišel úřad i v červnu 2012, v souvislosti se zostřenou politickou situací a možnými teroristickými útoky ministerstvo varovalo před cestami zejména na sever Sinajského poloostrova, a to včetně turistického letoviska Taba. V roce 2013 ministerstvo nedoporučovalo jezdit ani do resortů u Rudého moře.

Szántó: V Hurghadě střílely jen pořádkové síly, útočníci používali nože (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji, jako např. v Hurghadě, Marsá Alam či Šarm aš-Šajchu, by měla být podle stránek MZV v současné době klidná. MZV nedoporučuje individuální cestování po Sinajském poloostrově.

Vydáno pod