Násilí v Sýrii pokračuje, umíraly i děti

Damašek – Při bojích mezi syrskými jednotkami a odpůrci režimu prezidenta Bašára Asada dnes zahynulo nejméně 100 lidí, včetně deseti dětí. S odvoláním na syrské protivládní aktivisty to uvedla televize BBC. Několik desítek mrtvých je hlášeno z města Homs, které vládní vojáci silně ostřelují. Město je v obležení už třetí týden a vojsko bojuje o čtvrť Bábá Amr, kterou brání opozice.

Podle agentury Reuters zatím není jasné, zda bylo ranní ostřelování Bábá Amru začátkem očekávané ofenzivy, která má odpor Homsu zlomit. Podle Al-Arabíji se ale bombardování dnes oproti předchozím dnům vystupňovalo, když za jednu hodinu spadlo na město kolem 200 dělostřeleckých granátů. Na 150 lidí bylo dnes při bojích zraněno. „V Bábá Amru se šíří pach fosforových bomb,“ citovala Al-Arabíja jednoho z protivládních aktivistů.


   
Podle svědků byly pod dvouhodinovou palbou ale také čtvrti Chaldíja a Karm Zajtún. Jedna ze střel podle BBC údajně zasáhla nemocnici v Homsu. Vojsko podle svědků střílí náhodně. Přesnější informace je těžké získat, protože telefonní spojení s Homsem je přerušeno.

Výbuch ropovodu v syrském Homsu
Zdroj: ČT24

Do Homsu se stáhlo v minulých týdnech několik set členů syrské opozice a také ozbrojení dezertéři. Město se stalo baštou opozičního hnutí a mnoho dní je v obležení. Násilnosti ale postihly i syrskou metropoli. V Damašku v noci na dnešek stříleli příslušníci bezpečnostních sil ostrou municí do protivládních demonstrantů, uvedla s odvoláním na syrské aktivisty Al-Arabíja.

Kvůli pokračujícímu násilí v zemi dnes Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) znovu vyzval obě strany konfliktu, aby z humanitárních důvodů na dvě hodiny denně zastavovaly boje. „Celé rodiny jsou už několik dní uvězněny ve svých domech. Nemohou vyjít ven, aby si obstaraly chleba, jiné potraviny a vodu, nebo aby si zajistily zdravotní péči,“ uvedl předseda MVČK Jakob Kellenberger.

Syrská svobodná armáda tvořená dezertéry, kteří z vládních jednotek přešli k opozici, vyjádřila ochotu na požadavek MVČK přistoupit. „Stavíme se k této výzvě příznivě,“ řekl agentuře AFP jeden z představitelů povstaleckých jednotek Rijád Asad.

Vydáno pod