Za kouření na pláži to bude v Nice za tisíc

Nice (Francie) - Na jedné z nejnavštěvovanějších pláží v jihofrancouzském Nice bude od počátku letní sezony platit zákaz kouření. Za jeho porušení hrozí pokuta 38 eur (skoro 950 korun). Zákaz bude zaveden na centrální pláži Centenaire na slavné Anglické promenádě, na níž už předtím byly provedené úpravy pro to, aby byly volně přístupně také vozíčkářům. Podle průzkumu agentury Ifop souhlasí se zákazem kouření na plážích tři čtvrtiny Francouzů.

„Vyhlášením nekuřáckých pláží a zón se konečně nabourává spojování prázdnin, odpočinku, zábavy a uvolnění s kouřením,“ reagoval se zadostiučiněním předseda francouzské Národní ligy proti rakovině (LNCC) Gilbert Lenoir. „Když se New York rozhodl vyhlásit nekuřácký Central Park, mělo to obrovskou mezinárodní odezvu,“ připomněl a vyjádřil naději, že z turisticky renomovaného Nice si vezmou příklad i další města. K tomu vyzval i Estrosi, který řekl, že je hrdý na to, že Nice jde zbytku Francie příkladem.

Nice ovšem ve vyhlášení nekuřácké pláže prvenství přinejmenším ve Francii nedrží. Loni už totéž pokusně provedlo městečko La Ciotat nedaleko Marseille a setkalo se mezi turisty s jednoznačně kladnými ohlasy. V zemi stejně jako ve většině států západní a jihozápadní Evropy již několik let platí zákaz kouření na vybraných veřejných místech, včetně restaurací a barů. Po počátečních rozpacích se francouzské obyvatelstvo i tomuto opatření přizpůsobilo a nyní ho považuje za normální.