V levné ropě se potápí i saúdský luxus. Monarchie chystá škrty

Saúdové budou kvůli levné ropě šetřit (zdroj: ČT24)

Saúdská Arábie, pro mnohé symbol pohádkového bohatství, začíná šetřit. Nutí ji k tomu nízká cena ropy a také reformní záměry nové vládní garnitury, která chce ekonomiku království řídit principy obvyklými na této planetě. Vláda bude škrtat sociální výdaje, zvýšila cenu pohonných hmot a v roce 2018 plánuje spolu s dalšími zeměmi Zálivu zavést daň z přidané hodnoty.

Nová saúdská vláda chce padající ceny ropy vyvážit reformami. V zemi, kde si mnozí doteď právě díky ropě žili v luxusu, se nyní musí šetřit a také dostat nezaměstnané do práce. V roce 2018 mají Saúdové například zavést pětiprocentní DPH. „Nový rozpočet je ovlivněn snížením ceny ropy a výzvami spojenými s globálními ekonomickými těžkostmi. Přihlédli jsme i k nestabilitě, která panuje v okolních zemích,“ prohlásil saúdskoarabský král Salmán.

Příjmy z prodeje ropy přitom tvoří tři čtvrtiny rozpočtu monarchie. Ještě v létě předminulého roku stál barel sto dolarů, nyní je cena lehce pod třiceti šesti dolary. Letošní rozpočet království zřejmě počítá s propadem až k 29 dolarům.

Arabské jádro ropného kartelu OPEC zatím nízká cena komodity příliš neznepokojuje. Spekuluje se, že země Zálivu chtějí vyřadit ze hry americkou konkurenci a také omezit nepřátelský Írán. Právě ten se s očekávaným koncem sankcí chystá vrátit na trh.

Klesající cena ropy
Zdroj: ČT24

V saúdských státních službách pracuje až 90 procent zaměstnanců, kteří se spoléhají na sociální benefity a chabé životní vyhlídky vedou část mladých k radikalizaci. „Hodláme budovat silnou ekonomiku postavenou na pevných základech, ekonomiku, která není závislá na jediném zdroji příjmu, která motivuje k úsporám a poskytuje pracovní místa,“ dodal saúdský král.

  • I v Saúdské Arábii se v posledních letech kromě politického aktivismu prosazují i společenské reformy – například ženy letos poprvé volily i kandidovaly. Silné slovo ale stále mají konzervativní duchovní, kteří se staví proti modernizaci společnosti a brání své dosud výsadní postavení.
Rijád
Zdroj: ČT24