Ruku v ruce: Severokorejský jaderný test odsoudily USA, Rusko, Čína i OSN

Severokorejská jaderná zkouška ohrožuje naši národní bezpečnost, reagovala na test Moskva. Krok totalitního asijského režimu důrazně odsoudily rovněž Čína a Spojené státy, které hodlají bránit své spojence v regionu. Rada bezpečnosti OSN na mimořádném zasedání oznámila, že vůči Pchjongjangu připraví novou rezoluci. Experti zatím nepotvrdili, zda šlo skutečně o vodíkovou pumu - podle řady z nich Severokorejci otestovali spíš běžnou jadernou bombu s příměsí.

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga severokorejská zkouška podkopává regionální i mezinárodní bezpečnost. Stoltenberg vyzval Pchjongjang, aby se „zcela vzdal jaderných zbraní a jaderných a raketových programů způsobem, který bude ověřitelný a nezvratný“. KLDR by se také měla zapojit do rozhovorů o denuklearizaci.

Podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-Muna je severokorejský test hluboce znepokojující a znamená ohrožení regionální bezpečnosti. „Tento test opět porušil řadu rezolucí Rady bezpečnosti, a to navzdory tomu, že mezinárodní společenství jednohlasně žádá ukončení takových aktivit,“ řekl Pan. Počínání KLDR jednomyslně odsoudila i Rada bezpečnosti OSN, která podle Reuters připraví vůči Pchjongjangu novou rezoluci.

Brusel vyzval Kimův režim k návratu ke „smysuplnému dialogu“

Nejnovější incident kritizoval rovněž Brusel. „Vyzývám KLDR, aby se vrátila k věrohodnému a smysluplnému dialogu se světovým společenstvím … a ukončila své nelegální a nebezpečné chování,“ prohlásila šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová.

Britský ministr zahraničí Philip Hammond na Twitteru napsal, že pokud se zprávy o testu potvrdí, bude to „provokace“, kterou bezvýhradně odsuzuje, a „závažné porušení“ rezoluce Rady bezpečnosti OSN. O „nepřijatelném porušení“ této rezoluce mluví rovněž Paříž.

Kritiku si Severní Korea vysloužila také od Německa. Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier si okamžitě předvolal severokorejského velvyslance v Berlíně. Tento krok je podle mluvčího ministerstva „silným signálem, ba dokonce protestem“.

Co je vodíková bomba?
Zdroj: ČT24

„Politováníhodný čin,“ reaguje Praha

Důrazně odsoudilo provedení testu vodíkové bomby také české ministerstvo zahraničí. Pokud se informace potvrdí, jedná se podle něj o jednoznačné porušení mezinárodních závazků KLDR. Provedení zkoušky označilo ministerstvo za „vysoce nezodpovědný a politováníhodný čin, který vážně ohrožuje stabilitu a mír především na Korejském poloostrově, ale i v celém regionu obecně“.

Podle Moskvy je v ohrožení i Ruská federace. „Jaderný program realizuje stát, který má s Ruskem společnou hranici. Z Pchjongjangu do Vladivostoku je to necelých 700 kilometrů. Jakékoli akce KLDR v tomto směru se přímo dotýkají národní bezpečnosti naší země,“ uvedl šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov.

„Je-li zpráva pravdivá, jde o další severokorejské porušení ducha mezinárodní smlouvy o všeobecném zákazu zkoušek jaderných zbraní,“ dodal Kosačov, který zároveň zkritizoval USA za to, že smlouvu o zákazu jaderných testů podepsaly, ale neratifikovaly.

Nastal konečně čas zapomenout na rozpory v druhořadých otázkách a soustředit se na hlavní cíle. Svět je dnes možná konfrontován s novou výzvou a je na ni třeba náležitě odpovědět.
Franc Klincevič
místopředseda branného a bezpečnostního výboru ruské Rady federace
obrázek
Zdroj: ČT24

Japonský premiér Šinzó Abe slíbil razantní odpověď. Ostražitá je také Jižní Korea. „Jak všichni víme, severokorejská provokace je absolutním porušením rezolucí Rady bezpečnosti a vážným ohrožením světového míru a bezpečnosti,“ konstatoval náměstek jihokorejského ministra zahraničí Lim Sung-nam.

O testu jsme předem nevěděli, tvrdí Peking

Čínské ministerstvo zahraničních věcí vyzvalo všech šest zemí, které jednají o této problematice, aby vydržely a zajistily bezpečnost na Korejském poloostrově. Státní tisková agentura napsala, že zkouška je v rozporu se snahou o celosvětové jaderné odzbrojení. Jakákoli činnost narušující stabilitu v severovýchodní Asii je podle ní „nežádoucí a nemoudrá“.

„Čínu severokorejské jaderné testy iritují už řadu let. Vztahy jsou nejnapjatější za posledních deset let,“ prohlásil spolupracovník ČT Tomáš Etzler, který ale pochybuje, že se politika Pekingu vůči KLDR změní. „Čína je prakticky jediným spojencem Severní Koreje,“ zdůraznil Etzler. Peking přitom tvrdí, že navzdory blízkým vztahům s KLDR o testu předem nevěděl.

Washington hodlá chránit své spojence v regionu

Bílý dům sice konstatoval, že tvrzení o úspěšném testu nemůže potvrdit, odsoudil ale jakékoli porušování rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Severní Koreu vyzval k dodržování jejích mezinárodních závazků. Na severokorejské „provokace“ prý USA adekvátně odpoví a budou nadále „chránit a bránit“ své spojence v regionu.

Američané dosud spíš pochybovali o tom, že jsou Severokorejci schopni své nálože miniaturizovat a umístit je na raketu dlouhého doletu schopnou zasáhnout západní pobřeží USA, podotkl zpravodaj ČT Martin Řezníček.