Dělníky do jaderné elektrárny nahnala japonská mafie

Tokio - Japonská mafie posílala za trest své dělníky na úklidové práce do poničené japonské elektrárny Fukušima. Někteří muži, kteří se vydali ke zničeným reaktorům už týden po katastrofě, měli údajně propojení s Jakuzou. Ta je k práci donutila třeba kvůli splácení lichvářských úroků z půjček, gamblerským dluhům nebo vydírání. Ve své knize to píše žurnalista a znalec Jakuzy Tomohiko Suzuki, který se nechal po havárii do Fukušimy inkognito najmout.

Japonský investigativní Tomohiko Suzuki novinář loni v létě 5 týdnů v elektrárně pracoval. V utajení se nechal najmout jako dělník na odstraňování následků havárie a odhalil šokující informace. 

Podle novináře v japonské elektrárně pracovali po nehodě lidé, kteří dlužili japonské mafii. Praktiky, které přitom Jakuza použila, pak popsal Suzuki ve své knize. Provozovatel poškozené jaderné elektrárny TEPCO přitom žádal bezprostředně po nehodě na práci lidi, kterým nevadí nebezpečí, že by mohli na následky ozáření zemřít.

Na veřejnost také pronikla část tajné zprávy, kterou si nechala po loňské havárii v jaderné elektrárně Fukušima vypracovat japonská vláda. Jsou v ní nastíněny nejhorší scénáře včetně nutnosti evakuovat hlavní město Tokio. Na povrch vyplouvají i další nepříznivé informace. Bezpečnostní zóna kolem elektrárny měla mít 80 kilometrů a ne současných 20. Kontaminovaná voda se prý odvádí plastovým potrubím, které v mrazu praská.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)