Slovenští politici s Gorilou za krkem startují volební kampaň

Bratislava - Slovensko dnes oficiálně startuje předvolební kampaň. Ta už ale začala v minulých týdnech, když byl odhalen spis tajných služeb s názvem Gorila, který popisuje kontakty finančníků z Penty s politiky z bývalé vlády Mikuláše Dzurindy. A i když v dokumentu, který prošetřuje policie, figuruje mnoho politiků, Dzurindovu SDKÚ skandál zřejmě postihne nejvíc. Preference strany klesly na 4,3 procenta, reálně hrozí, že se nedostane do parlamentu. I tak ale Dzurinda z postu předsedy strany odejít odmítá.

Z korupční kauzy Gorila tak podle průzkumů nejlépe vyjde Ficův Směr. „Dá se očekávat, že Směr může překonat rekord Vladimíra Mečiara z roku 1992, což byl tehdy zisk na úrovni 37 procent,“ říká sociolog Martin Slosiarik. 

Události posledních dnů rozhněvaly mnoho Slováků. Politolog Eduard Chmelár předpovídá: „Rozzlobený volič má dnes tendenci volit z protestu.“ A protestní hlasy na cestě do parlamentu sbírá především Igor Matovič a jeho Obyčajní ľudia. 

Právě tohle uskupení využilo Gorilu ke svému prospěchu. Preference Matovičovi neklesly, ani když mu z kandidátky odešlo 20 lidí, převážně známých tváří. Urazilo je, že je chtěl poslat na detektor lži.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod