Turci našli těla tří desítek utonulých uprchlíků

Turecká policie objevila na pobřeží Egejského moře těla 34 migrantů. Tři z nich byli děti. Čluny s uprchlíky se zřejmě převrhly při cestě na řecký ostrov Lesbos. Po přeživších pátrají turecké lodě a vrtulník. Uprchlická vlna neutichá ani s příchodem zimy. Do Bavorska přišlo od Vánoc 33 tisíc migrantů. Ve srovnání s přelomem let 2014 a 2015 je to více než čtyřnásobek.

Dva čluny ztroskotaly krátce po vyplutí. Některé oběti měly podle všeho záchranné vesty. Těla utonulých byla objevena na pobřeží v okrese Ayvalik a v okrese Dikili, sdělil agentuře Reuters činitel z místního velitelství tureckého četnictva.

Na migranty čekají v zimě vysoké vlny a ledová voda

Na moři mezi Řeckem a Tureckem nyní panují pro plavby na vratkých gumových či dřevěných člunech velmi nepříznivé podmínky. Chladné počasí s místy velmi silným větrem zvedá vysoké vlny, při převrácení plavidla navíc mají pasažéři v rozbouřené a studené vodě mnohem menší šanci na přežití.

Uprchlíci
Zdroj: Santi Palacios/ČTK/AP

„Turecko postavilo v roce 2012 na pozemní hranici s Řeckem dlouhý hlídaný plot, takže se ta mnohem nebezpečnější a náročnější cesta po moři stává téměř poslední možností, jak se dostat do Evropy. Proto ji volí většina,“ připomněla specialistka na migraci z Amnesty International Šárka Antošová.

Řekům pomáhají dobrovolníci, mezi nimiž jsou i Češi, jelikož místní úřady na řadě míst selhávají. „Distribuují tam humanitární pomoc a nenahraditelná je i psychická pomoc,“ konstatovala Antošová.

Podle mezinárodních organizací příliv uprchlíků z Turecka na řecké ostrovy navzdory zimě příliš neustává. „Migranti a uprchlíci pokračují v přílivu do Řecka z Turecka, denně jich je přes 2500, což se velmi blíží prosincovému průměru,“ uvedl mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) Joel Millman.

Zoufalství lidí využívají převaděči, kteří je často posílají na cestu, i když vědí, že je vlastně vysílají téměř na jistou smrt.
Šárka Antošová
specialistka na migraci z Amnesty International

Atény se kvůli běžencům dohadují s Ankarou

Ankara vyčítá Aténám, že nechtějí dovolit tureckým námořním silám plout řeckými teritoriálními vodami, což komplikuje kontrolní a záchranné operace. Řecká strana si zase stěžuje, že Turecko důsledně nekontroluje své pobřeží, z něhož migranti na gumových člunech vyplouvají.



Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas obvinil Turecko, že udržuje bezvízový styk s řadou arabských zemí, z nichž do Evropy pak míří ekonomičtí migranti. Zmínil se přitom zejména o Maročanech nebo Alžířanech, kteří se často objevují mezi běženci pocházejícími ze Sýrie zmítané občanskou válkou.

Evropská unie nyní jedná o případném přesídlení desetitisíců běženců z Turecka. Do Řecka loni podle OSN dorazilo po moři na 800 tisíc lidí, jde tak o největší uprchlickou vlnu na kontinentu od druhé světové války. Více než 3700 lidí při pokusu dostat se do Evropy přes moře zemřelo. 

První obětí migrační vlny se zřejmě stal dvouletý chlapec, který utonul na Nový rok po nehodě člunu u řeckého ostrova Agathonisi.