Čech skončil v Súdánu za mřížemi, MZV jedná o jeho propuštění

Súdánské úřady drží za mřížemi dvaapadesátiletého Petra Jaška. Informoval o tom deník MF Dnes. O osudu zmizelého Čecha odjel do Súdánu vyjednávat zvlášť vyslaný diplomat. Muž se ztratil 9. prosince v hlavním městě Chartúmu.

Důvody Jaškova zadržení zatím nejsou jasné. Podle MF Dnes byla cílem jeho cesty náboženská činnost, kvůli níž byl zatčen.

Diplomatům už se podařilo navázat s Jaškem kontakt. „Několikrát jsme s ním hovořili. Vyslali jsme svého zástupce z ministerstva zahraničních věcí přímo na místo. Ten se s ním setkal, víme, že je v pořádku,“ konstatovala mluvčí ministerstva zahraničí (MZV) Michaela Lagronová.

MZV v současné době spolupracuje se súdánskými orgány a snaží se vyjednat Jaškův návrat do vlasti.

Mluvčí MZV: Čech vězněný v Súdánu je v pořádku (zdroj: ČT24)

Češi se dál pohřešují v Libanonu a Libyi

Loni zmizelo hned několik Čechů. Islámský stát na jaře unesl kuchaře, který po roce 1989 podnikal mimo obor a od roku 2009 pracoval pro rakouskou společnost VOAS. Na libyjském ropném poli působil jako koordinátor cateringu. Únosci se ale dosud neozvali a diplomatické snahy zatím nikam nevedly.

Od léta se také pohřešuje skupina pěti Čechů, kteří zmizeli v Libanonu. Libanonská policie nalezla 18. července jejich taxi a osobní věci 300 metrů od vojenského stanoviště u města Kafraja v západní části libanonského údolí Bikáa nedaleko syrských hranic.

Vydáno pod