Karneval v Riu začíná, král Momo rozvlnil své tělo

Rio de Janeiro - Stovky tisíc vyznavačů veselí, samby a nespoutaného tance přijely na známý karneval do Brazílie. Začíná tradičně 40 dní před Velikonocemi. Nejhonosnější oslavy se chystají v Riu de Janeiru, kde je očekáváno přes 850 000 návštěvníků.

Za zvuků bubnů a padajících třásní předává starosta symbolický klíč k městu Rio de Janeiro. Mýtická postava Král Momo, který vládne karnevalu, tak zahajuje svátek tance hudby a alkoholu. „Oficiálně vám předávám klíč od města a zároveň i svoji pozici starosty města. Ať žije Rio!“ odstartoval karnevalové veselí starosta. 

V řecké mythologii byl Momo bůh radosti a veselí. Se svoji královnou a dvěma princeznami přijel ke starostovi tradičně v černé limuzíně, aby se ujal vlády nad městem. 

Po zahájení oslav se král Momo oddal sambě, a to i se svými 160 kilogramy s velkou mrštností. Ozdobou karnevalu jsou přehlídky nejlepších brazilských škol samby. Vystoupení a soutěž sambistek na proslulém Sambadromu patří každoročně k vrcholům nejdivočejší párty světa.

Karneval v Riu začíná (zdroj: ČT24)