Syrská policie rozháněla pohřební pochod ostrou střelbou

Damašek - Syrskou metropolí Damaškem dnes pochodovaly desítky tisíc účastníků pohřbu tří mladých lidí, které zabila policie při pátečních demonstracích proti režimu prezidenta Bašára Asada. Podle agentury Reuters se policisté pokusili rozehnat jeden z největších průvodů za 11 měsíců nepokojů ostrou střelbou a zranili při tom čtyři demonstranty.

Ženy v průvodu mumlaly tradiční pocty mučedníkům, zatímco muži slibovali, že „obětují svou krev a svou duši za mučedníky“. „Syrský národ je jeden,“ vyvolávali. Podle svědků citovaných Reuters se pohřebních obřadů zúčastnilo na 30 tisíc lidí, přestože metropoli zasáhlo sněžení.

Policie do účastníků obřadu spustila střelbu a také použila slzný plyn, aby manifestaci rozehnala. Průvod se konal ve čtvrti Mazza na západě města, kde sídlí mnohá velvyslanectví, vládní budovy, bezpečnostní síly i oficiální deníky.

Syrští aktivisté vyzvali obyvatele Damašku k neposlušnosti

Syrští aktivisté dnes zároveň vyzvali obyvatele Damašku, aby v neděli projevili „neposlušnost“ vůči režimu prezidenta Bašára Asada. „Krev mučedníků vás vyzývá k neposlušnosti,“ napsala skupina Syrská revoluce 2011 v internetové výzvě k nedělnímu protestu. Tato skupina podněcuje protesty proti Asadovi už téměř rok.

V syrské metropoli jsou obvyklejší manifestace na Asadovu podporu nežli shromáždění proti jeho režimu. Nicméně v pátek se konaly protivládní demonstrace v několika čtvrtích metropole, přičemž poprvé je zažily i luxusní části města. Mezi čtveřicí osob, které bezpečnostní síly při zásahu zabily, byli i dva chlapci ve věku 11 a 13 let.

Náměstek čínského ministra zahraničí Čaj Ťün na návštěvě Sýrie.
Zdroj: ČT24/Muzaffar Salman

Čína vyzývá k ukončení násilí v Sýrii

Náměstek čínského ministra zahraničí Čaj Ťün, který je v těchto dnech hostem Asadovy vlády, vyzval všechny strany v Sýrii, aby „okamžitě zastavily násilí“. „Postoj Číny je takový, že vyzývá vládu, opozici i ozbrojence, aby okamžitě zastavili násilné akce,“ prohlásil Čaj.

Čína doposud prohlašovala, že v syrském konfliktu nestraní nikomu, vetovala dokonce s tímto tvrzením společně s Ruskem, Asadovým spojencem, i nedávný návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

USA nepokoje monitoruje bezpilotními letouny

USA nad Sýrii vysílají množství bezpilotních letounů, které monitorují útoky armádních sil proti opozici a civilistům, informovala dnes americká televizní stanice NBC. Tyto lety nepředstavují v žádném případě přípravu na americkou vojenskou intervenci, zdůraznili podle televize nejmenovaní činitelé americké obrany. USA chtějí tímto způsobem získat co nejvíce informací o akcích Asadových sil jako podporu argumentace pro případnou mezinárodní akci proti Sýrii.

Vydáno pod