Charlie Hebdo rok po útoku varuje před fanatiky: „Vrah je stále tam venku“

Francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo připravil rok po útoku islámských radikálů na redakci speciální číslo, které vyjde 6. ledna. Na titulní straně je ozbrojený vousatý muž, který má představovat boha. U karikatury se píše „Rok poté: Vrah je stále tam venku“. Redakce tak varuje před hrozbou fanatismu.

Satirický list se často posmívá náboženství, včetně islámu. Karikatury proroka Mohameda vyhnaly do ulic tisíce muslimů. Kontroverzní je i nová titulní strana, jejímž autorem je karikaturista Laurent Sourisseau, známý jako Riss.

Riss ve svém úvodníku obhajuje sekularismus a odsuzuje „fanatiky, které z lidí dělá korán, ale také ty, kteří doufali, že list skončí kvůli tomu, že se odvážil posmívat náboženství“. Karikaturista byl při útoku, který se odehrál v poledne 7. ledna, zraněn a málem zemřel. Později si vzal list na starost.

Zvláštní vydání Charlie Hebdo rok po útocích
Zdroj: BENOIT TESSIER/Reuters

Do prodeje půjde milion výtisků

Speciální dvojité vydání s 32 stranami místo obvyklých šestnácti bude stát tři eura. Má obsahovat kresby redaktorů zabitých při útocích a známých pod přezdívkami a jmény Charb, Honoré, Cabu, Wolinski a Tignous.

Doplní je příspěvky současných autorů časopisu, ale také poselství několika významných osobností. Na stáncích po celé Francii i v zahraničí se objeví téměř milion kusů časopisu.

Po útocích oznámili odchod někteří významní členové redakce

Redakce se po útoku přestěhovala na přísně střežené místo. I když se ale listu daří, opouštějí ho významní žurnalisté. V květnu oznámil odchod kreslíř Luz. „Každé vydání je utrpením, neboť ostatní nežijí. Trávit bezesné noci vyvoláváním mrtvých a přemýšlením, co by (zabití kolegové) Charb, Cabu, Honoré, Tignous udělali, je vyčerpávající,“ prohlásil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Právě Luz byl autorem karikatury plačícího Mohameda, u níž byl nápis „Vše je odpuštěno“ - objevila se v čísle vydaném po útoku. Tohoto čísla se po celém světě prodalo neuvěřitelných 7,5 milionu kusů, přičemž před atentátem vycházel v nákladu 30 tisíc kusů.

Na podzim se s Charlie Hebdo rozloučil i novinář Patrick Pelloux, který plánoval odejít začátkem roku. „Rozhodl jsem se přestat psát, protože… něco skončilo,“ sdělil Pelloux studentské rozhlasové stanici Web7Radio. „Jednoho dne musíte umět obrátit list,“ konstatoval tehdy redaktor.

Karikatura utonulého Ajlana? Charlie Hebdo si dál nebere servítky

List před pár měsíci vyvolal další rozporuplné reakce, když publikoval karikaturu tříletého utonulého syrského migranta Ajlana Kurdího, jehož tělo bylo nalezeno na pláži v Turecku. Světové deníky snímek umístily na titulní stranu novin a udělaly z Ajlana symbol uprchlické krize.

Na titulní straně se pod sloganem Migranti, vítejte! objevuje obrázek s textem „Tak blízko…“, kde leží utopený chlapec u billboardu, na němž je mcdonaldovský klaun s úsměvem od ucha k uchu vedle textu „Akce: dvě dětská menu za cenu jednoho“.

V současné době se časopisu Charlie Hebdo prodá na stáncích každý týden přibližně 100 tisíc exemplářů, z toho zhruba 10 tisíc v zahraničí. Dalších asi 183 tisíc výtisků dostávají do schránek předplatitelé.