Povodně v USA: Hladina Mississippi je místy nejvýš v historii

Americké státy Illinois a Missouri bojují se silnými povodněmi. Situace je nejhorší v oblasti města St. Louis, kde vystoupala hladina řeky Mississippi na historicky nejvyšší úroveň. Počet obětí se vyšplhal na 31, tisíce obyvatel museli hasiči evakuovat. Místní guvernéři žádají federální vládu o okamžitou pomoc.

Podle odhadů dosáhne v neděli řeka Mississippi ve státě Illionois hladiny čtrnácti metrů, což je zhruba o půl metru víc, než činil dosavadní rekord z roku 1995. Města z okolí střední části toku Mississippi jsou už nyní částečně pod vodou.

Situaci řeší místní krizové štáby. V některých městech přílivu vody stále ještě brání barikády z pytlů s pískem. Hasiči se také snaží méně zasažené čtvrti odčerpávat. Politici apelují na Bílý dům, aby postiženým státům co nejrychleji poskytl pomoc. Žádají mimo jiné o vojáky nebo technické odborníky.

Povodně v USA
Zdroj: ČTK/AP/David Carson

„Poslal jsem prezidentu Obamovi žádost, aby nám pomohl vyřešit tuto krizovou situaci. Federální pomoc chceme využít hlavně pro odstraňování následků povodně, což je to nejdůležitější. Než si lidé začnou opravovat poničené domy, je potřeba je nejdřív důkladně vyklidit. Požadujeme armádní jednotky, aby nám pomohly při odstraňování trosek, a inženýry, kteří by nám pomohli znovu obnovit infrastrukturu,“ konstatoval guvernér Missouri Jay Nixon.

„Dříve než můžeme začít znovu stavět, musíme odstranit trosky,“ uvedl Nixon, který navštívil zaplavené město Eureka. Zaplaveny byly podle něj tisíce domovů a stovky kancelářských budov. „Když přijde historická povodeň, jsme zavázáni k historické odpovědi,“ dodal guvernér.

Americké povodně mají přes tři desítky obětí (zdroj: ČT24)

Federální pomoc už dorazila do prvního zasaženého státu Illinois. „Máme komunikační zařízení i pytle s pískem a další věci na podporu místních záchranářů ve všech dvanácti krajích. Vyhodnotíme škody a pokusíme se od federální vlády získat finanční podporu pro rodiny i podniky, které tyto záplavy postihly,“ podotkl guvernér Illinois Bruce Rauner.

Na velkou vodu se už připravují i ve státě Mississippi. Dělníci tu podél koryta řeky instalují protipovodňové stěny, aby neskončila pod vodou místní metropole Memphis. „Může přes to něco prosáknout, ale nebudeme tu mít vodu. Budeme se snažit ji udržet na druhé straně,“ prohlásil starosta Vicksburgu George Flaggs.