Turecká armáda znovu zaútočila na Kurdy

Další ofenzivu proti kurdským jednotkám spustila armáda na jihovýchodě Turecka. Vojáci bombardovali budovy ve městě Cizre poblíž syrské hranice, které ovládají příznivci Strany kurdských pracujících (PKK). Do města vjely tanky vládních jednotek. Kvůli pokračujícím tvrdým bojům Ankary proti separatistům musely opustit domov desítky lidí.

Proti vojenské operaci na jihovýchodě země, která se zaměřuje na Kurdy, už před několika dny protestovali obyvatelé některých tureckých měst. Policie je rozehnala vodními děly. Tvrdé útoky v oblasti prosazuje turecký prezident Erdogan, který v minulosti prohlásil, že ozbrojence z PKK hodlá zcela zlikvidovat a že operace budou pokračovat, dokud z oblasti nezmizí.

Obyvatele postižených měst straší nejistota, jak dlouho mohou útoky trvat. „Země je teď ve špatném stavu. Jako obchodník a občan trpím tím, že nám odstřihli vodu i elektřinu. Všichni jsme na tom psychicky mizerně, obzvlášť děti. Nemohou chodit do školy. Společnost je na tom teď hodně špatně,“ popisuje situaci obchodník Ramazan Simsek.

Zprávy: Turecká armáda znovu udeřila na Kurdy na jihovýchodě země (zdroj: ČT24)

Turecké bezpečnostní složky bojují proti Straně kurdských pracujících i v sousedním iráckém Kurdistánu. Přestože má PKK blízko k syrským kurdským milicím, které v Sýrii a Iráku bojují proti Islámskému státu, kromě Turecka ji považují za teroristickou organizaci i Spojené státy nebo Evropská unie.