Německý prezident rezignoval

Berlín - Německý prezident Christian Wulff dnes v 11:00 oznámil svou rezignaci. Důvodem je řada skandálů kvůli jeho kontaktům s vlivnými podnikateli v době, kdy byl premiérem spolkové země Dolního Saska. Demisi zdůvodnil prezident ztrátou důvěry občanů a nemožností naplno vykonávat svou funkci. Kvůli aférám čelil již delší dobu výzvám k odstoupení, což ale odmítal. Ve čtvrtek požádalo hannoverské státní zastupitelství poslance o zbavení jeho imunity. Kancléřka Angela Merkelová vyjádřila nad prezidentovou rezignací lítost. Vládní koalice nyní chce najít kandidáta, který bude přijatelný i pro opozici. Do zvolení nové hlavy státu bude nejvyšší funkci přechodně zastávat bavorský premiér Horst Seehofer, který nyní předsedá horní komoře parlamentu, Spolkové radě.

Wulff je druhým německým prezidentem v řadě, který předčasně složil funkci. V květnu 2010 abdikoval jeho předchůdce Horst Köhler kvůli kontroverznímu vyjádření, že by Německo mělo využít své vojenské přítomnosti v Afghánistánu i k prosazování svých hospodářských zájmů.

Christian Wulff oznámil demisi:

"Německo potřebuje prezidenta, který se může bez omezení věnovat národním i mezinárodním výzvám. Prezidenta, který se těší důvěře velké většiny obyvatel. Vývoj posledních dnů a týdnů ukázal, že důvěra ve mne, a tím i moje schopnosti jednat, je značně omezena. Proto dnes z fukce spolkového prezidenta odstupuji."

Jednání o Wulffově nástupci začnou zřejmě v sobotu

Kancléřka Angela Merkelová vyjádřila nad Wulffovou rezignací lítost. Její středopravá koalice se podle ní bude snažit najít kandidáta na prezidentský úřad, který bude přijatelný i pro levicovou opozici. První jednání koaličních špiček by se podle zákulisních informací měla uskutečnit už v sobotu. „Christian Wulff se ve funkci zasadil o moderní a otevřené Německo. Dal nám důležité impulzy a zdůrazňoval, že síla této země tkví v její rozmanitosti,“ vyzdvihla kancléřka.

Německá veřejnost podle předchozích průzkumů odstoupení prezidenta vítá. Wulff měl podporu kancléřky Merkelové, která jeho zvolení do nejvyššího úřadu prosadila. Kvůli vyhrocené domácí situaci narychlo odvolala svou dnešní cestu do Itálie.

O jméně budoucího prezidenta se chce kancléřka nejprve poradit s koaličními partnery z FDP a CSU. Vybrané jméno pak plánuje Merkelová předložit opoziční SPD a Zeleným. „Chceme vést rozhovory s cílem nalézt v této situaci společného kandidáta pro volbu příštího spolkového prezidenta,“ prohlásila šéfka vlády. V médiích se už objevila některá prominentní jména, hledání přijatelného kandidáta se ale může protáhnout. Opozice by v prezidentském křesle ráda viděla nadstranickou osobnost. 

Německá hlava státu se vůbec poprvé v dějinách ocitla v hledáčku vyšetřovacích orgánů, což jen zesílilo tlak na Wulffovu rezignaci. Kromě opozice totiž po ní začali volat i někteří představitelé vládního tábora, který doposud za bývalým místopředsedou kancléřčiných křesťanských demokratů (CDU) stál.

Výběr základních údajů o Christianu Wulffovi (52):

- Narozen 19. června 1959 v dolnosaském Osnabrücku.
- Vystudoval práva na univerzitě v Osnabrücku, později měl advokátní praxi.
- Od roku 1975 je členem Křesťanskodemokratické unie Německa (CDU; od zvolení prezidentem měl členství přerušené). V letech 1994-2008 byl předsedou CDU v Dolním Sasku.
- Od roku 1994 byl do svého zvolení prezidentem poslancem dolnosaského zemského sněmu, od března 2003 do června 2010 pak předsedou vlády Dolního Saska.
- Prezidentem byl od 2. července 2010. Nejmladší prezident Německa od druhé světové války byl zvolen až ve třetím kole 30. června 2010.
- Wulff je od března 2008 podruhé ženatý, z prvního manželství má dceru Annalenu. S nynější manželkou Bettinou má syna Linuse Floriana.
- V ČR byl jako prezident dvakrát, v listopadu 2010 se setkal se svým českým protějškem Václavem Klausem, loni v prosinci se účastnil pohřbu bývalého prezidenta Václava Havla.

Vše odstartovalo v prosinci odhalení, že jako dolnosaský premiér získal výhodou půjčku na dům od manželky známého podnikatele, obchodní styky s ním ale tehdy popřel. Později vyšlo najevo, že se Wulff pokoušel zabránit zveřejnění těchto informací údajně výhrůžným telefonátem šéfredaktorovi deníku Bild. Německý tisk navíc upozornil na další politikovy vazby s vlivnými podnikateli, u nichž trávil bezplatné dovolené. Osudnou se mu pravděpodobně stala rekreace na ostrově Sylt, kterou zaplatil filmový investor David Groenewold. Dolnosaská vláda pod Wulffovým vedením poté nabídla jeho firmě finanční záruky. Ty Groenewold sice nevyužil, podle státního zastupitelství v Hannoveru se tím ale Wulff mohl dopustit zneužití svého postavení. Zastupitelství proto ve čtvrtek požádalo Spolkový sněm o zbavení imunity prezidenta, aby ho mohlo vyšetřovat.

„Pokud jde o nadcházející právní prošetřování mé osoby, jsem přesvědčen, že povede k úplnému očištění. Ve svých úřadech jsem vždy jednal podle práva. Udělal jsem chyby, ale byl jsem vždy upřímný,“ uvedl dnes Wulff.

Wulffova aféra obohatila slovník Němců o nové slovo „wulffování“. Podle jednoho významu jde o vypovídávání se na telefonním záznamníku (právě na ten totiž prezident namluvil svůj vzkaz pro šéfredaktora Bildu), podle druhého jde o to, že člověk neřekne přímo pravdu, ale nechce vypadat ani jako lhář.