Trump si svou kritikou muslimů vysloužil roli ve videu milic Šabáb

Somálské milice Šabáb, které se hlásí k teroristické síti Al-Káida, využily v novém propagačním videu protimuslimské výpady uchazeče o funkci amerického prezidenta Donalda Trumpa. Oznámilo to středisko SITE, které monitoruje webové stránky islámských extremistů.

Milice Šabáb, které se hlásí k Al-Káidě, do roku 2011 ovládaly velkou část Somálska, ale operace armád několika afrických zemí je přinutila se z většiny území, včetně metropole Mogadišo, stáhnout. Jsou stále přítomné v některých venkovských oblastech, ale díky tlaku afrických armád už nejsou schopné dobývat území zpět. I tak ale dokážou organizovat útoky na vládní cíle, útočily i na území sousední Keni. Usilují o zavedení islámského práva.

Islamisté z Šabábu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Farah Abdi Warsameh

Jedenapadesátiminutové náborové video, kterým somálští radikálové hledají nové rekruty, obsahuje Trumpovy výroky z počátku prosince. Americký developer a uchazeč o republikánskou nominaci na prezidenta tehdy vyzval k uzavření Spojených států pro všechny vyznavače islámu.

„Naše země nesmí být obětí hrůzných útoků lidí, kteří věří jen v džihád a kteří nemají žádnou úctu k lidskému životu,“ uvedl Trump. Bílý dům se následně ohradil, že je podnikatelův požadavek v rozporu s americkými hodnotami i bezpečnostními zájmy státu.

Bouřlivák Trump vyzval k uzavření Spojených států pro muslimy (zdroj: ČT24)

Nyní se Trumpův výrok o zavření USA pro muslimy objevuje ve dvou vstupech, které diváky videa upozorňují na smrt Anwara al-Awlakiho, bývalého šéfa jemenské odnože Al-Káidy, který zemřel při útoku bezpilotního letadla v roce 2011.

Trumpovou účastí se potvrzuje varování jeho potenciální rivalky v klání o Bílý dům a uchazečky o demokratickou nominaci Hillary Clintonové, která před Vánoci prohlásila, že se z Trumpa stává „nejlepší náborář Islámského státu“. „Brzy budou využívat videa, na nichž Trump uráží islám a muslimy, aby rekrutovali další radikální džihádisty,“ řekla v prosincové debatě demokratických kandidátů.