Pytláci v Kamerunu vybili letos už dvě stovky slonů

Johannesburg - Dvě stovky slonů povraždili za posledních pět týdnů pytláci v západoafrickém Kamerunu, kde jsou tito tlustokožci ohroženi nejvíc na světě. V národním parku Bouba Ndjida na severu země zůstalo mnoho osiřelých mláďat a hrozí jim smrt. Mezinárodní fond pro ochranu zvířat (IFAW) varuje, že je situace kritická. Spojené státy a Evropská unie vyzvaly kamerunskou vládu, aby zasáhla.

Aktivisté se obávají, že opuštěná slůňata mohou rychle uhynout hlady a žízní. „Jejich smrt jen zhoršuje dopad řádění pytláků na už tak ohroženou sloní populaci v Kamerunu,“ zdůraznila IFAW ve svém prohlášení.

Není známo, kolik slonů ještě v Kamerunu přežívá. Podle posledních údajů Mezinárodního svazu pro ochranu přírody (IUCN) v roce 2007 žilo v Kamerunu tisíc až 5 000 jedinců. IFAW obviňuje z decimace sloní populace pytláky ze Súdánu, kteří překonávají Čad, aby se dostali až do odlehlé rezervace v západoafrické zemi. Pokračující vraždění ale znemožňuje provádět podrobnější odhady. Ozbrojení povstalci překračují hranice kvůli pytláckým nájezdům už dlouhá léta, ale letošní řádění pytláků je „masivní a bezprecedentní“.

Velvyslanectví Spojených států, Evropská unie, Británie i Francie důrazně vyzvaly kamerunskou vládu, aby urychleně zasáhla a zastavila vraždění majestátních zvířat. „Slonovina je pašována ze západní a střední Afriky na trhy v Evropě a hlavně v Asii. Peníze, které vynáší, jen podporují pašování zbraní pro regionální konflikty - nyní hlavně v jižním Súdánu a také ve Středoafrické republice,“ vysvětlila Céline Sisslerová-Bienvenuová, mluvčí fondu, který sídlí v Paříži.

Podle odborníků na ochranu přírody byl vzhledem k zabaveným zásilkám slonoviny loňský rok nejhorší pro slony od roku 1989, kdy byl obchod s tímto materiálem zakázán. Fond odhaduje, že pytláci na celém kontinentu kvůli klům loni povraždili na 3 000 slonů.

IFAW varoval, že pokud pytláci budou pokračovat neztenčenou měrou ve vybíjení slonů, země jako například Čad mohou přijít o veškerou populaci těchto tlustokožců v nejbližší budoucnosti.

Organizace TRAFFIC, která monitoruje obchod s divokými druhy, upozorňuje, že asijské zločinecké syndikáty se do pytláctví a ilegálního obchodu se slonovinou v celé Africe zapojují stále větší měrou. Tento trend probíhá souběžně s rostoucími investicemi asijských zemí, hlavně Číny, na černém kontinentu.

Zabavená slonovina
Zdroj: ČT24