Vánoční terorista dostal doživotí

Detroit (USA) - Americký soud dnes podle očekávání poslal na doživotí do vězení Nigerijce Umara Farouka Abdula Mutallaba, který se o Vánocích 2009 pokusil o atentát na letadlo z Amsterdamu do Detroitu. Nyní pětadvacetiletý muž na palubu propašoval ve spodním prádle výbušninu, ta ale při pokusu o odpálení selhala. Rozsudek neumožňuje předčasné propuštění z vězení. Mutallab u soudu tvrdil, že pokusem o útok plnil svou náboženskou povinnost vést svatou válku proti Spojeným státům za to, že zabíjejí nevinné muslimy.

„Tady v detroitské soudní síni byl poražen nelítostný terorista. Jsme rádi, že soudce uložil maximální trest a že zamítl argumenty obhajoby,“ prohlásila státní zástupkyně Barbara McQuadeová.  Mutallab při procesu neprojevil lítost a prohlásil, že by podobný čin klidně spáchal znovu. I proto je zmírnění trestu nepravděpodobné.

Nigerijec bezprostředně po zatčení na detroitském letišti řekl agentům Federálního úřadu pro vyšetřování, že pracuje pro teroristickou síť Al-Káida. Loni se k činu doznal i před soudem. Tvrdil, že atentát připravil šéf jemenské odnože Al-Káidy Anwar al-Awlaki. Osobně se prý s atentátníkem setkal a poradil mu, aby nálož odpálil až nad americkým kontinentem, aby Američanům způsobil co největší škody. Al-Awlaki byl mezitím loni usmrcen při úderu amerického bezpilotního letounu v Jemenu.

Mutallabův pokus o atentát vedl ke zpřísnění bezpečnostních prohlídek na letištích. USA kvůli němu začaly zavádět tělesné skenery, které dokážou nahlédnout pod šaty cestujících.

V letadle s Mutallabem cestovalo asi 300 lidí. Když se atentátník pokusil krátce před přistáním svou nálož odpálit, zařízení selhalo a pouze začalo hořet. Cestující poté Mutallaba přemohli a oheň uhasili.