Čeští egyptologové učinili třetí nejvýznamnější nález roku

Mezi deset největších archeologických nálezů roku 2015 zařadil odborný internetový časopis HeritageDaily i jeden objev českých vědců. Je jím hrobka královny Chentkaus na pyramidovém poli v Abúsíru. Tam Český egyptologický ústav provádí výzkum už přes půl století.

V lednu bylo oznámeno, že čeští archeologové našli v egyptském Abúsíru jihozápadně od Káhiry hrobku dosud neznámé faraonovy ženy, kterou identifikovali jako královnu Chentkaus III. Byla zřejmě manželkou faraona Raneferefa, který vládl v době páté dynastie, zhruba před 4500 lety.

„Jedná se o osobu, která byla do našich výzkumů neznámá. Byla to významná členka královské rodiny abúsírských panovníků. Víme, že to byla žena, jejíž syn se stal dalším vládcem na trůnu páté dynastie. To potvrzuje jednu z teorií, jakým způsobem se dědil titul panovníka v této době ve starém Egyptě,“ vysvětlil egyptolog Miroslav Bárta.

Egyptolog Bárta o nálezu hrobky královny Chentkaus (zdroj: ČT24)

Superhenge a rituální sauna

Možná největší zachovalý prehistorický objekt v Británii objevil letos tým vědců z Británie a Rakouska, v žebříčku se umístil na prvním místě. Na historickém místě Durrington Walls, které leží asi 1,3 kilometru od známé megalitické stavby Stonehenge v jižní Anglii, našli pod zemí asi stovku kamenů starých zhruba 4500 let. Podle vědců byly původně vysoké asi 4 a půl metru. Objekt neoficiálně nazvali Superhenge, protože je pětkrát rozlehlejší než Stonehenge.

Druhý nejzásadnější objev byl podle HeritageDaily učiněn ve Skotsku. Na souostroví Orkneje byly letos nalezeny zbytky třiceti budov z doby mezi 4000 a 1000 let před naším letopočtem. Jedna z nich byla podle vědců zřejmě používána jako sauna, zřejmě ale nikoli pro relaxaci jako dnes, nýbrž pro rituální účely.

Vydáno pod