Irácký premiér v Ramádí: 2016 bude rok velkých vítězství v boji s IS

Irácký premiér Hajdar Abádí přijel do města Ramádí, které irácká armáda v pondělí osvobodila od radikálů z Islámského státu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroje. Abádí plánuje setkat se s veliteli armády a protiteroristických jednotek a cílem jeho návštěvy je podle agentury AP rovněž oslavit osvobození města.

Premiér prý do města, které armáda dobývala několik týdnů, přiletěl vrtulníkem v doprovodu šéfa armády provincie Anbár. Přistál údajně v areálu univerzity na předměstí Ramádí.

Vojáci dobyli vládní čtvrť v neděli a velkou část města poté osvobodili v pondělí. Ve zničených ulicích se posléze především snažili nalézt výbušniny, které tam nastražili islamisté.

Analytik z Metropolitní univerzity Břetislav Tureček upozornil, že Ramádí stále ještě není zcela v rukou iráckých ozbrojených sil. „Je otázkou, do jaké míry bude možné do města vrátit běžný život, do jaké míry se tam bude moci vrátit obyvatelstvo,“ doplnil Tureček.

Břetislav Tureček: Dobytí Ramádí má hlavně symbolický význam (zdroj: ČT24)

Abádí v pondělí v reakci na osvobození města v televizním projevu řekl, že nadcházející rok bude znamenat konečnou porážku IS. „Jestliže byl rok 2015 rokem osvobození, bude rok 2016 rokem velkých vítězství, která přinesou konec přítomnosti DAIŠ v Iráku,“ uvedl. Použil přitom zkratku, která se pro IS používá v arabských zemích.

Nyní je podle něj na řadě Mosul, druhé největší irácké město, které je v rukou islamistů od loňského června. 

K úspěšnému osvobození Mosulu bude třeba Pešmergů

Irácký ministr financí Hošjar Zibarí v rozhovoru pro Reuters uvedl, že bitva o Mosul bude „velice, velice náročná“ a že irácká armáda bude potřebovat při dobývání Mosulu kurdské bojovníky.

obrázek
Zdroj: ČT24

„(Při útoku na Mosul) bude potřeba dobrého plánování, příprav, odhodlání všech klíčových hráčů. Pešmergové jsou velkou silou, na Mosul nemůžeme bez Pešmergů,“ řekl Zibarí, který je sám Kurd. Pešmergové jsou ozbrojenými složkami autonomního iráckého Kurdistánu.

Dvoumilionový, převážně sunnitský Mosul obsadil Islámský stát loni v červnu. Radikálové zde vzápětí vyhlásili chalífát, vládu hlavy muslimské obce.