Hlas Homsu uprchl do Libanonu

Homs - Symbolem boje proti režimu syrského prezidenta Asada je i muž, který světu ukazuje tamní současný život. Světová média ho nazývají Hlasem Homsu. Třiadvacetiletý Danny Dayem se proslavil nahrávkami, na kterých ukazuje hrůzné scény z rodného města. Když ale tanky obklíčily i jeho dům v Homsu, uprchl ze Sýrie.

S kamerou je vždy na místě, kde teče krev. Poslední týdny posílal na server youtube videa, která mají mezinárodní společenství upozornit na násilí v Homsu. „Tohle je život, na který jsme zvyklí – střely, kulky, zabíjení dětí, mrtvoly na ulicích, kusy těl. Proč nám nikdo nepomůže. Proč nikdo nic nedělá?“ ptá se v jedné z nahrávek Danny. 

Videa Dannyho Dayema z Homsu naleznete ZDE.

A protože na rozdíl od většiny obyvatel Homsu mluví anglicky, jeho hlas nezapadá. Naopak si ho začala všímat zahraniční média. Danny je syrského původu, má ale britské občanství. Už v září ho v Homsu postřelili, přesto pokračoval v natáčení dění v Homsu. 

Zařadil se tak k mnoha nezávislým syrským civilním žurnalistům, jen díky kterým může svět vidět na vlastní oči, co se v Sýrii vlastně děje. Nezávislí zahraniční novináři nemají totiž do oblasti bojů přístup, informace tak nelze mnohdy ověřit.   

Teď, když Dannyho dům obklopily tanky, rozhodl se utéct. V pondělí uprchl do Libanonu. Hlas Homsu se tak nejspíš na nějakou dobu odmlčí.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)