Španělský premiér se po volbách snaží o koalici, Podemos ji odmítá

Španělský premiér a šéf vítězné strany nedávných parlamentních voleb Mariano Rajoy zatím neudělal pokrok ve snaze zformovat novou koaliční vládu. Jeho schůzka s předsedou protestního hnutí Podemos Pablem Iglesiasem skončila předem očekávatelným výsledkem: Iglesias prohlásil, že vládu, v níž by zasedli zástupci Lidové strany (PP), v žádném případě nepodpoří.

Rajoy se sešel ještě s předsedou liberální strany Ciudadanos (Občané) Albertem Riverou, který nevyloučil možnost vzniknu menšinové vlády lidovců pod vedením Rajoye. Podpora Občanů ale nestačí. Rivera by si vůbec nejvíce přál ve spolupráci s hlavními stranami prosadit sérii jím navrhovaných reforem.

Rajoyovi lidovci minulý týden ve volbách zvítězili, ztratili ale dosavadní parlamentní většinu, a pokud se chtějí udržet u moci, musejí najít koaličního partnera. Lidovci mají ve 350členné dolní parlamentní komoře 123 křesel, druzí nejsilnější socialisté (PSOE) 90 křesel. Rozhodující proto bude podpora menších stran. Podemos totiž získali 69 křesel, Ciudadanos 40 křesel a do parlamentu pronikly i další strany.

„Nepřipustíme aktivně ani pasivně, aby PP v budoucnu vládla,“ uvedl po setkání s dosluhujícím premiérem Iglesias. Vyloučil tím i případnou podporu menšinové vládě.

Podemos nehodlá vstoupit do koalice ani se socialisty

Rajoy má nyní velmi těžkou pozici, protože koalici s jeho stranou už odmítli i opoziční socialisté. I ti ovšem nemají příliš možností, protože s nimi nechce šéf Podemos do koalice. Socialisté totiž koalici s Podemos podmiňují tím, že hnutí se vzdá záměru prosadit referendum o nezávislosti Katalánska. Podle Iglesiase, jehož hnutí předpokládá, že by stejně většina Katalánců po vzoru Skotů v případě Británie nakonec hlasovala raději pro setrvání v rámci Španělska, se ale politický systém má upevňovat demokracií, nikoliv zákazy.

Iglesias navíc socialisty obvinil z nestability, vnitřních rozbrojů a snahy řešit jen své problémy, nikoli problémy občanů země. Iglesias připustil ovšem vznik vlády národní jednoty, kterou by ale neměl podle něj vést vůdce socialistů Pedro Sánchez.

Profil španělské protestní strany Podemos a liberální Ciudadanos (zdroj: ČT24)

Lídr Podemosu hovořil o potřebě urychleného přijetí zákona o sociální nouzi ihned poté, co 13. ledna začne nový parlament zasedat. Podle něho jsou mezi Španěly lidé, kteří nemohou čekat a kteří musejí být chráněni, když nejsou s to platit účty za topení či elektřinu, a kterým hrozí vystěhování kvůli neplacení nájmu.

Iglesias také nevyloučil možnost nových voleb a vyjádřil přitom naději, že příští hlasování vyhraje. Pokud se do dvou měsíců od prvního hlasování o důvěře nové vládě nebude žádný kabinet opírat o nadpoloviční většinu 176 hlasů v parlamentu, budou se v zemi muset konat nové předčasné volby.

Vydáno pod