Němečtí lékaři vyšetřili Tymošenkovou, diagnóza byla zapečetěna

Kyjev – Němečtí specialisté na neurologii a traumatologii skončili lékařské vyšetření Julije Tymošenkové a odcestovali z Ukrajiny. Svoje závěry ponechali v zapečetěné obálce, která bude otevřena, až vyšetření vězněné opoziční vůdkyně ukončí také kanadští lékaři. Důvodem je objektivnost a potvrzení nezávislosti práce mezinárodního lékařského týmu. Podle ukrajinské generální prokuratury vyšetřovali němečtí lékaři za přítomnosti ukrajinských specialistů v úterý Tymošenkovou více než pět hodin.

Kanadští lékaři mohli k prohlídce přistoupit až vpodvečer po šesti hodinách vyjednávání s úředníky ukrajinského ministerstva zdravotnictví. Ti nechtěli kanadský tým k expremiérce pustit, dokud se jeho členové nezaváží, že výsledky svého šetření odevzdají ukrajinské straně. Jak němečtí, tak kanadští lékaři přitom argumentují tím, že výsledek kontroly podléhá lékařskému tajemství a smí být předán pouze Tymošenkové.

Tymošenková si dlouhodobě stěžuje na bolesti bederní páteře, léčbu nabízenou vězeňskými lékaři a experty ukrajinského ministerstva zdravotnictví ale dosud odmítala jako nedůvěryhodnou. Žádala vyšetření nezávislými zahraničními odborníky. Po jejich příjezdu nejprve odmítla podstoupit vyšetření, protože vězeňská správa do týmu kromě německých a kanadských lékařů zařadila i lékaře ukrajinského ministerstva zdravotnictví. Nakonec se expremiérku podařilo přesvědčit. Souhlasila, že se do vyšetření zapojí i hlavní terapeut Ukrajiny a ošetřující lékař věznice.

Tymošenková si ve vězení odpykává sedmiletý trest, který jí soud uložil loni v říjnu za podpis údajně nevýhodné smlouvy o dodávkách ruského plynu v roce 2009. Věznění označuje za politický útok současného ukrajinského režimu proti své osobě.