Začne nový proces s Amandou Knoxovou?

Milán – Italská prokuratura podala dovolání k nejvyššímu soudu v případu brutální vraždy britské studentky Meredith Kercherové. Ze zločinu byli původně usvědčeni Američanka Amanda Knoxová a její tehdejší italský přítel Raffael Sollecito, loni v říjnu je ale odvolací soud osvobodil pro nedostatek důkazů. Nejvyšší soud by o případné obnově procesu mohl rozhodnout letos, nový proces by případně mohl začít v roce 2013.

Čtyřiadvacetiletá Knoxová a 27letý Sollecito byli loni zbaveni obvinění, že 1. listopadu 2007 v Perugii ubodali tehdy 21letou Britku. Odvolací soud přihlédl k důvodným pochybnostem nezávislých odborníků o důkazech, které předložila prokuratura. Ta dvojici vinila z perverzní, sexuálně motivované vraždy. Oběť byla před smrtí znásilněna. V roce 2009 byli Knoxová a Sollecito odsouzeni k 26, respektive k 25 letům vězení.

Nynější dovolání prokuratury k nejvyššímu soudu se očekávalo. Případný nový proces v roce 2013 by se ale nejspíš konal v nepřítomnosti Knoxové, protože USA obvykle svoje občany nevydávají ke stíhání v zahraničí. Po osvobozujícím rozsudku, jemuž předcházely čtyři roky v italském vězení, se Knoxová loni vrátila do rodného Seattlu.

Sollecitův právník Luca Maori chce nejvyššímu soudu předložit své argumenty proti dovolání. Podle obhajoby je za vraždu odpovědný Rudy Guede z Pobřeží slonoviny, zadržený v Německu. Již dříve byl v samostatném procesu odsouzen k 16 letům vězení.

Vydáno pod