Postkomunistické země protestují proti Wildersově diskriminační výzvě

Haag - Velvyslanci deseti středoevropských a východoevropských zemí včetně Česka dnes protestovali v Haagu proti nedávné výzvě nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV), aby Nizozemci udávali „nepravosti“ páchané lidmi ze střední a východní Evropy. Parlamentní stranu PVV vede známý radikál a kritik islámu Geert Wilders.

„Vadí vám nepravosti ze strany zemí střední a východní Evropy? Nebo jste ztratili vaše zaměstnání kvůli nějakému Polákovi, Bulharovi, Rumunovi či jinému státnímu příslušníkovi ze zemí střední a východní Evropy? Vyslechneme vás,“ uvedla PVV na svém serveru a slíbila, že stížnosti předá vládě k projednání.

Otevřený dopis velvyslanců České republiky, Slovenska, Polska, Bulharska, Rumunska, Maďarska, Slovinska, Estonska, Lotyšska a Litvy:

„Zaměřit se na skupiny lidí žijící v Nizozemsku je jasně diskriminační a ponižující cíl. Vyzýváme nizozemskou společnost a její politické představitele, aby se distancovali od této politováníhodné iniciativy.“

Nizozemské politické strany vyzvaly premiéra Marka Rutteho, aby se k iniciativě krajní pravice vyjádřil, ale šéf kabinetu je nevyslyšel. Jedná se podle něj o server jedné politické strany, nikoli vlády. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ řekl v pondělí premiér. Nový server PVV odsoudila hned po jeho spuštění Evropská komise. Server je podle ní zcela v rozporu s principy svobody a volného pohybu osob v Evropské unii.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg:

„Velvyslanci se k tématu jasně vyjádřili. Nicméně je zřejmé, že se nejedná o oficiální politiku nizozemské vlády, s níž máme velmi blízké vztahy.“

„Server PVV vyzývá otevřeně lidi k netoleranci. Apelujeme na nizozemské občany, aby se k této netoleranci nepřipojovali. Měli by naopak na webu PVV jasně vyjádřit, že Evropa je místem svobody. Netolerance nemá na našem kontinentu místo,“ uvedla minulý týden v prohlášení komisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství Vivianne Redingová. „Kašlu na Brusel. Máme již 32 tisíc oznámení,“ reagoval na její slova den po spuštění serveru Wilders.

Strana PVV zajišťuje pravicovému menšinovému kabinetu většinu hlasů v parlamentu, kde má tato silně euroskeptická a nacionalistická formace 24 ze 150 poslaneckých křesel.

Velvyslanec ČR v Nizozemsku Jaroslav Horák hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)