Slovensko od Nového roku přechází na elektronické dálniční známky

Slovensko od 1. ledna spouští systém elektronických dálničních známek. Řidiči je už nebudou lepit na přední skla aut jako dosud a pro jízdu na zpoplatněné silnici nebude třeba ani žádná palubní jednotka. Obdobný systém už několik let funguje v Maďarsku a opustit klasické dálniční známky se chystají i další evropské země.

Nově bude na Slovensku stačit jen přihlášení evidenčního čísla vozidla při uhrazení poplatku za jízdu po dálnici. Řidiči mohou zaplatit přes internet, mobilní aplikaci, v automatu na hranicích nebo na vybraných čerpacích stanicích. Doklad o zaplacení za elektronickou dálniční známku nemusí mít motorista u sebe ve vozidle.

Od ledna tak řidiči mohou projet hranice na Slovensko bez zastavení a nákupu dálniční známky, což zatím bylo možné jen v Maďarsku. Ceny se přitom nemění. Roční poplatek pro vozidlo do 3,5 tuny zůstává 50 eur (1350 korun), třicetidenní 14 Eur (378 Kč) a desetidenní 10 Eur (270 Kč).

Události: Slovensko přechází na elektronické dálniční známky (zdroj: ČT24)

V případě, že se známka kupuje přes web nebo mobilní aplikaci, zadává se i emailová adresa. Na mail pak přijde ve formátu PDF doklad o zaplacení, který si lze dát do nákladů. Nový kamerový systém zkontroluje prakticky všechna auta, která vjedou na zpoplatněné silnice. Majiteli vozu, který dálniční poplatek neuhradí, hrozí v přepočtu pokuta až 13 500 korun. Neplatiče nebudou na silnici zastavovat policisté. Pokuta přijde poštou majiteli vozidla – ten musí zaplatit, i když sám auto neřídil. Složenky budou automaticky chodit i do zahraničí.

Národní dálniční společnost bude zaplacení poplatku kontrolovat dvěma způsoby: Fixní kontrolou prostřednictvím pevného kamerového systému a mobilní kontrolou auty NDS. Elektronickou dálniční známku nebude možné zfalšovat, Slovensko si od ní proto slibuje vyšší výběr poplatků a také plynulejší dopravu. Dříve policisté provoz na dálnici svedli do jednoho pruhu a nálepky prohlíželi, nově řidič ani nezaznamená, že projel kontrolním bodem.