Japonsko zřejmě odškodní válečné korejské „utěšitelky“

Japonsko plánuje zřízení vládního fondu, který by byl určen k vyřešení dlouholetého sporu s Jižní Koreou ohledně sexuálního zotročování korejských žen japonskými vojáky za druhé světové války. Podle médií by Japonci mohli posledním žijícím jihokorejským sexuálním otrokyním vyplácet po dobu deseti let částku okolo 100 milionů jenů, tedy zhruba 20 milionů korun.

Vojákům sloužilo za války pro rozptýlení 200 až 300 tisíc žen, hlavně na Korejském poloostrově a v Číně. Tokio se v minulosti omluvilo za jejich „bolest a utrpení“, Jižní Korea však žádá přesvědčivější omluvu a také řádné odškodnění obětí. Naživu je dnes již jen několik desítek Jihokorejek, které za války v japonských nevěstincích pracovaly a úřadům se přihlásily.

Japonský šéf diplomacie Fumio Kišida by se měl v pondělí v Soulu setkat se svým protějškem Jong Pjong-sem. Diskutovat budou o tématech oboustranného zájmu, „včetně tématu utěšitelek“, jak jsou nedobrovolné korejské válečné prostitutky eufemisticky nazývány. Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje už dříve prohlásila, že tato otázka je největší překážkou ve snaze zlepšit japonsko-korejské vztahy. Téma podle ní musí být rychle vyřešeno způsobem, který korejský lid dokáže přijmout. Jihokorejky chodí za svá práva pravidelně demonstrovat už přes padesát let.

Japonsko chce vyřešit spor týkající se sexuálního zotročování Korejek za války (zdroj: ČT24)

Mluvčí vlády zopakoval, že Japonsko dál trvá na tom, že jakékoli otázky odškodného vyřešila dohoda z roku 1965, kterou byly obnoveny diplomatické vztahy Japonska a Jižní Koreje. Zpravodajský server Nikkei nicméně napsal, že Japonsko navrhne Jižní Koreji vytvoření vládou podporovaného fondu na pomoc postiženým Jihokorejkám. V jednom z návrhů na fond se hovoří o více než 100 milionech jenů (20,4 milionu Kč).

Podle některých zpráv Jižní Korea rovněž žádá omluvu premiéra Šinza Abeho, která by zahrnovala také uznání odpovědnosti ze strany Japonska. Někteří členové japonské vlády prý podporují plán, podle něhož by Abe rozeslal omluvné dopisy korejským ženám, které byly za války donuceny pracovat jako prostitutky pro Japonce.

Další japonští politici navrhují, že by se japonský velvyslanec v Soulu mohl setkat s bývalými „utěšitelkami“. Japonsko by naopak mělo dostat záruku, že jakýkoli závěr, jehož bude nyní v této otázce dosaženo, bude posledním oficiálním vyjádřením k této záležitosti.

Fond na podporu sexuálně zotročených žen byl v Japonsku zřízen již v roce 1995, po deseti letech byl ale zrušen. Peníze na odškodné poskytli dárci, japonská vláda nabízela tehdy ženám lékařskou podporu.

Šinzó Abe je známý svými nacionalistickými postoji a podle Jižní Koreje se snaží banalizovat válečné zločiny na Korejském poloostrově v letech 1910 až 1945. Letošek ale zaznamenal zlepšení vztahů mezi Tokiem a Soulem. Ty v listopadu po 3,5 roku oficiálně obnovily dvoustranné rozhovory na nejvyšší úrovni, když se v jihokorejské metropoli setkali japonský premiér Abe a jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje.