Bomba v Bangkoku zranila čtyři lidi, útočníkovi utrhla nohy

Bangkok - Čtyři lidé dnes utrpěli zranění při třech pumových explozích v rušné čtvrti thajské metropole Bangkoku. Útočníkem byl muž pravděpodobně íránského původu, jemuž jedna z náloží utrhla obě nohy. Podle některých policejních a vládních zdrojů muž s arabskými rysy zaútočil poté, co ho jeden z místních taxikářů odmítl svézt jako pasažéra.

Násilník hodil na taxi bombu, která zranila řidiče a dva kolemjdoucí, a dal se na útěk. Později chtěl vrhnout další bombu na policisty, kteří ho pronásledovali ve snaze ho zatknout, ale nálož mu vyklouzla z ruky a explodovala. Výbuch útočníka připravil o nohy a ten byl urychleně odvezen do nemocnice. Thajská televize uvedla, že v tašce pohozené poblíž těžce zraněného muže byl nalezen účet z hotelu na jméno Saíb Morábí. Zaměstnanci hotelu sdělili, že muž se zaregistroval jako íránský státní příslušník.
   
Scéna se odehrála před školní budovou stojící u široké silnice ve čtvrti, kde jsou kanceláře i obytné budovy. Doprava v místě byla zastavena a úřady případ vyšetřují. Podle agentury Reuters krátce předtím otřásl výbuch i domem, který měl muž pronajatý v centru Bangkoku.

Bankok
Zdroj: ČT24/ISIFA

Thajsko je zřídka terčem zahraničních teroristů. Na jihu země ale působí místní islamisté, kteří napadají i civilní cíle. Minulý měsíc cizinec podezřelý z napojení na radikální libanonské hnutí Hizballáh dovedl thajské policisty ke skladu naplněnému více než 4 000 kilogramy materiálu používaného k výrobě výbušnin. 

Americké velvyslanectví v zemi tehdy vydalo varování před hrozbou teroristického útoku proti americkým cílům v Bangkoku a své občany vyzval ke zvýšené obezřetnosti také Izrael. Thajské úřady nicméně oznámily, že v zemi se útok připravoval, ale proveden měl být jinde.
   
Dnešní exploze v Bangkoku přicházejí den poté, co terorista na motocyklu připevnil v indické metropoli Dillí nálož na automobil izraelské ambasády. Výbuch zranil čtyři osoby, včetně manželky jednoho z diplomatů a řidiče úřadu. Izrael z činu obvinil Írán a jeho spojence, což ovšem Teherán vzápětí popřel.