Obama si potřásl rukou s budoucím čínským prezidentem

Washington - V Bílém domě se Barack Obama sešel s čínským viceprezidentem Si Ťin-pchingem. Právě on se má stát na podzim novou hlavou státu. Americký prezident po schůzce zdůrazňoval, že pro USA je zásadní udržovat dobré vztahy s Pekingem. A to především kvůli vzájemné obchodní bilanci.

Si Ťin-pching je možná nový prototyp čínského vůdce. Je sebevědomý, 180 centimetrů vysoký, manžel populární zpěvačky lidové armády, pan Čistý uprostřed korupce. Syn legendárního revolucionáře, kterého režim hýčkal i zatratil.  

Stejně jako Obama prosazuje moderní technologie a zelenou ekonomiku, oba milují basketbal. Obama studoval na Harvardu, stejně jako Siova dcera. Třecích ploch je ale i tak dost, a jak Čína dohání Ameriku, přibývají další. Podle agentury AP vřelé úsměvy obou politiků při setkání jen maskovaly ostré rozpory, které mezi Pekingem a Washingtonem v poslední době panují ohledně zahraničněpolitických otázek. 

Země se například nemohou shodnout na postoji k situaci v Sýrii. Čína vetovala rezoluci arabských zemí požadující odchod prezidenta Bašára Asada. 

Obama se také chystá při společných jednáních nadnést otázku dodržování lidských práv v Číně. Washington v této otázce Peking dlouhodobě kritizuje. Si po jednání uvedl, že Peking je připraven vést „upřímný a konstruktivní dialog“ o lidských právech založený na vzájemném respektu. 

Barack Obama:

„Věříme, že silná a prosperující Čína může pomoci přinést stabilitu a prosperitu do regionu i do celého světa.“

Oba politici jednali i o hospodářských problémech Evropské unie, kterou sužuje zadlužení některých jejích členů. Ve společném prohlášení Obama a Si slíbili, že budou „jednat o způsobech, jak podpořit evropské úsilí o vyrovnání se s dluhovou krizí“.   

Si by měl letos na podzim stanout v čele vládnoucí Komunistické strany Číny, což představuje rozhodující krok ke jmenování do funkce hlavy státu. Vystřídá v čele nejlidnatější země světa čínského vůdce Chu Ťin-tchaa. Si byl vybrán jako budoucí prezident již v roce 2007, poté co projevil velké schopnosti například při řešení konfliktů mezi různými křídly a frakcemi strany.

Návštěva Si Ťin-pchinga v USA se ostře sleduje i v Číně, kde velká část veřejnosti pořádně neví, co přesně je Si za člověka. Celkově se ale očekává, že se jedná o tvrdého zastánce komunistické linie. Hlavou státu by se mohl stát přitom už příští rok.

Vydáno pod