Chávezovi se postaví guvernér Capriles

Caracas – Venezuela zná jméno muže, který se pokusí ukončit třináctiletou vládu Huga Cháveze. Historicky první opoziční primárky vyhrál guvernér státu Miranda Henrique Capriles. Hlas mu daly dvě třetiny voličů. Prezidentské volby budou ve Venezuele v září. Capriles prosazuje například zlepšení podnikatelského prostředí.

Volební šéfka opozice Albanesová oznámila, že Capriles získal více než 1,8 milionu hlasů z 2,9 odevzdaných. Jeho hlavní konkurent, guvernér státu Zulia Pablo Pérez, dostal o víc než 30 procent hlasů méně. „Jsme tady, abychom vybudovali budoucnost pro všechny Venezuelany,“ prohlásil Capriles na oslavě svého vítězství.

Energický politik s baseballovou čepicí v barvách venezuelské vlajky zároveň oznámil, že zahajuje předvolební kampaň. 

Hugo Chávez
Zdroj: ČT24

Capriles je favoritem od začátku

Nedělní hlasování, kterého se mohl zúčastnit každý z 18,2 milionů registrovaných voličů, rozhodovalo o tom, který z pěti opozičních kandidátů vyzve Cháveze v prezidentských volbách 7. října. Devětatřicetiletý guvernér Mirandy byl od počátku považován za favorita.
   
Primárkami se venezuelská opozice poprvé snažila sjednotit na kandidátovi, který by ukončil Chávezovu vládu. Capriles chce podporovat podnikání v zemi vyvážející ropu a je pro méně státních zásahů, ale při zachování sociálního státu.

Vydáno pod