Krejčíře zatkla jihoafrická policie

Johannesburg - Jihoafrická policie dnes zatkla kontroverzního českého podnikatele Radovana Krejčíře. Podle serveru deníku Mail & Guardian je Krejčíř podezříván z účasti na loňské ozbrojené loupeži v Pretorii. Spolu s Krejčířem byli zadrženi další dva Jihoafričané. Před soud se muž, kterého stíhá česká justice za rozsáhlou trestnou činnost, postaví už zítra.

Trojice zadržených zůstane ve věznici přes noc. V pondělí by měli předstoupit před soud, uvedl policejní mluvčí McIntosh Polela. Podle Mail & Guardian vtrhla loni v říjnu skupina šesti mužů do obchodu s elektronikou v Pretorii a ohrožovala pistolemi jeho majitele. Vynutila si od něj 200 000 randů (asi 500 000 korun).

Loupež skončila přestřelkou mezi lupiči a majitelem obchodu, který jednoho z útočníků postřelil. Zraněným byl údajně bývalý vyhazovač Jason Dominguez, který je označován za jednoho z nájemných násilníků pracujících pro Krejčíře. Český podnikatel v minulosti médiím potvrdil, že u incidentu byl. „Byl jsem tam, když postřelili Jasona Domingueze do ruky. Nikdy bych to nečekal, zrovna jsem projížděl kolem,“ uvedl. Dominguez byl dnes rovněž zatčen.

V JAR toho mají na Krejčíře více

Podle redaktora týdeníku Respekt Jaroslava Spurného, který Krejčířův případ dlouhodobě sleduje, se přepadení týkalo vymáhání výpalného. „Pokud je toto obvinění pravdivé, z Radovana Krejčíře se v JAR stává řadový gangster. Půlmilionové výpalné by pro Krejčíře bylo v Česku takové malé kapesné,“ konstatoval novinář.

Krejčíř je v JAR podezřelý také z pojistného podvodu ve výši zhruba 4,5 milionu randů (zhruba 11,5 milionu korun). Jihoafrická policie rovněž řeší několik případů vražd, v jejichž souvislosti je uváděno právě Krejčířovo jméno. 

Spurný: Šance na vydání Krejčíře do Česka se zvyšují

V Česku je Radovan Krejčíř stíhán v souvislosti s rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činností. České policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce a od 21. dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam dorazil přes Seychely. Česko žádá o jeho vydání a podle Spurného může dnešní zatčení české snahy významně posílit. „Krejčíř si už v JAR stačil udělat takové jméno, je například spojován se sedmi vražadami, že bude v zájmu jihoafrické justice ho vydat,“ tvrdí Spurný. Ovšem české ministerstvo spravedlnosti takto případ nevidí, podle něj se zatčením Krejčíře v JAR nic pro tuzemskou justici nemění.

Krejčíř se v JAR uchází o azyl. Projednávání jeho žádosti se původně mělo uskutečnit v květnu, ale soud ho odložil kvůli nevyřízení žádosti některých médií, která se chtěla slyšení zúčastnit.