Izraelské odbory ukončily pětidenní stávku

Jeruzalém – Největší izraelský odborový svaz ukončil pětidenní stávku, která zkomplikovala dopravu po celé zemi, zablokovala vládní úřady a ochromila provoz burzy i bank. Odboráři chtěli vyšší mzdy pro čtvrt milionu smluvních zaměstnanců. Vláda jim platy zvýší o 20 % a přizná zaměstnanecké výhody. Stávka stála podle odhadů izraelskou ekonomiku denně 500 milionů dolarů.

Odboráři požadovali, aby vláda upustila od nárazového najímání asi čtvrtmilionové armády námezdních sil a aby s jednotlivými zaměstnanci uzavřela řádnou pracovní smlouvu. Jde většinou o pracovníky úklidových a bezpečnostních firem a nekvalifikované síly, jejichž pracovní a mzdové podmínky jsou ve srovnání se stálými zaměstnanci ve státních službách výrazně horší.

S námezdními pracovníky, kteří formálně mají smlouvy se zprostředkovatelskými agenturami, sice vláda podle dosažené dohody stálý zaměstnanecký poměr neuzavře, ale zvýší těmto osobám mzdy, přizná jim některé bonusy a zlepší jejich sociální a důchodové zabezpečení. Původně časově neomezená stávka podle odhadů stála izraelskou ekonomiku denně 500 milionů dolarů (9,5 miliardy korun).