Udej svého polského instalatéra, vyzývá Wilders

Amsterdam – Nizozemský nacionalistický politik Geert Wilders opustil své tradiční téma kritiky muslimů a obrátil se dovnitř Evropské unie. Vyzval Nizozemce, aby posílali na jeho stránky informace a udání o tom, jak se chovají gastarbajtři ze střední a východní Evropy. Proti nové aktivitě Geerta Wilderse, s jehož podporou existuje současná nizozemská vláda, se ohradily především Polsko a Rumunsko.

Geert Wilders dosud proslul především kritickými výroky na adresu muslimů, všechny soudy, před kterými proto stanul, vyhrál. Tentokrát postoupil o krok dále a vyzval Nizozemce, aby mu psali o konkrétních problémech, které pocítili kvůli lidem ze střední a východní Evropy. „Ztratili jste práci kvůli Polákovi, Bulharovi, Rumunovi nebo někomu ze střední či východní Evropy? Chceme to vědět,“ vyzvala na svém webu Wildersova Strana pro svobodu (PVV). Zejména potom stranu zajímají informace o alkoholismu, drogách nebo prostituci. „Očekáváme všechny druhy stížností – od toho, že přespávají před něčími dveřmi, až po to, že si dělají barbecue pozdě do noci,“ prohlásil Ino van den Besselaar z PVV.

Brusel a diplomati se zlobí, Wilderse to nezlobí

Výzva Wildersovy strany už vzbudila bouřlivou politickou odezvu. Jako první zareagovala Evropská komise, podle které je web PVV v rozporu s principy svobody, volného pohybu osob v EU. „Apelujeme na nizozemské občany, aby nenásledovali tuto netoleranci. Měli by naopak na webu PVV jasně vyjádřit, že Evropa je místem svobody. Netolerance nemá na našem kontinentu místo,“ uvedla komisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství Vivianne Redingová. Na její prohlášení ovšem reagoval Geert Wilders prostě: „Kašlu na Brusel.“

Ozvali se ale také zástupci Polska a Rumunska, kteří cítí ohrožení svých komunit. „Nechceme, aby Strana pro svobodu nebo některá jiná Poláky diskriminovala,“ sdělil mluvčí polské ambasády v Amsterdamu Janusz Wolosz.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

V Nizozemsku nárazově pracují i stovky Čechů

České ministerstvo zahraničí se potom rozmýšlí, zda na Wildersovu výzvu také nějak zareaguje. „Její obsah považujeme za velice problematický, jsme si ale zároveň velmi dobře vědomi toho, že se nejedná o oficiální postoj nizozemské vlády,“ uvedl Karel Šrol z tiskového oddělení ministerstva zahraničních věcí. V Nizozemsku podle něj žije asi sedm tisíc Čechů, další stovky lidí tam nárazově pracují.

Nizozemská vláda, která existuje díky podpoře PVV, je potom k udávání gastarbajtrů velmi smířlivá. „Je na každé straně, aby zvážila, jaké aktivity bude vyvíjet,“ prohlásil ministr sociálních věcí Henk Kamp. Strana pro svobodu tvrdí, že má stránka úspěch, podle Wilderse se už ozvaly desetitisíce lidí.