Data z černé skříňky sestřeleného bombardéru jsou nečitelná

Černá skříňka z ruského bombardéru Su-24 sestřeleného koncem listopadu prozatím nevydala žádné informace. Oznámily to ruské úřady, potvrdily tak předpoklady vzniklé po veřejném otevření letového záznamníku. Část údajů by mohl vydat pouze jeden z šestnácti mikročipů, ostatní jsou podle vyšetřovatelů zcela zničeny nebo nenapravitelně poškozeny.

Ruští vyšetřovatelé, kteří měli ze záznamů černé skříňky zjistit, kde zasáhla turecká střela bombardér, o němž Rusové tvrdí, že nenarušil turecký vzdušný prostor, zatím nedokázali nic přečíst. Možná se jim to ani nepodaří. Podle Sergeje Bajnetova z oddělení letové bezpečnosti ruských vzdušných sil je třináct z šestnácti mikročipů z černé skříňky zcela zničeno, zbylé tři jsou poškozeny. „Získat informace a přečíst letová data je nemožné kvůli vnitřnímu poškození,“ shrnul.

Vyšetřovatelé vkládají naděje do jediného z mikročipů. „Rentgenový průzkum neukázal žádné vnitřní fyzické poškození,“ řekl Bajtenov. Podle agentury TASS budou pokusy získat ze zařízení data trvat ještě dlouho, jejich obnova není možná obvyklými prostředky. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že se na jejich analýze dosud podíleli experti z Ruska, USA, Británie a Číny. Nyní se ministerstvo obrátí na specializované instituce.

Ruský nadzvukový bombardér typu Suchoj Su-24 sestřelilo Turecko 24. listopadu. Zatímco Ankara hovořila o narušení svého vzdušného prostoru, Moskva to popřela, tvrdí, že letadlo bylo celou dobu nad Sýrií.