Britská studie varuje: Třetina syrských rebelů uvažuje jako Islámský stát

Zhruba třetina syrských povstaleckých skupin, tedy 100 tisíc bojovníků, sdílí ideologii Islámského státu (IS). Vyplývá to ze studie britského Centra pro náboženství a geopolitiku, které funguje v rámci nadace expremiéra Tonyho Blaira. Podle expertů proto nestačí IS porazit vojensky - je třeba zaměřit se rovněž na myšlenkový a teologický aspekt.

V Sýrii nyní působí nejvíc džihádistických skupin na světě, varuje nová britská studie. Největší hrozbu pro mezinárodní společenství představují skupiny, které sdílejí ideologii IS, ale svět je zatím přehlíží, píše se ve zprávě, která bude zveřejněna v pondělí.

Rozlišit extremisty a umírněné povstalce? Takřka nemožné

Na pozice IS útočí už více než rok mezinárodní koalice v čele s USA. Koncem září se k bombardování přidalo Rusko, které podle svých slov cílí na všechny „teroristy“. Západ ale Moskvě často vyčítá, že její nálety směřují především na umírněné rebely, odpůrce prezidenta Bašára Asada.

Podle odborníků se Západ snaží rozdělovat rebely na umírněné a radikální zbytečně, protože mezi těmito skupinami jsou jen malé rozdíly. Asi 60 procent předních povstaleckých skupin přitom tvoří islámští extremisté, upozorňuje studie.

obrázek
Zdroj: ČT24

Řada dalších je navíc ochotna po boku radikálů bojovat a přijmout jejich vizi fungování státu po ukončení konfliktu. I kdyby byl IS zničen, řada individuálních bojovníků by se pravděpodobně chtěla pomstít útoky mimo Sýrii, vyplývá z výzkumu. Právě IS se přihlásil k nedávným atentátům v Paříži, jež stály život 130 lidí.

Odstranění Asada může situaci zhoršit, varují experti

Rada bezpečnosti OSN v pátek jednomyslně schválila mírový plán pro Sýrii, včetně jednání o příměří. Do půl roku by měla v zemi vzniknout vláda národní jednoty a následovat předčasné volby.

O osudu syrského prezidenta se ale v rezoluci nehovoří. Zatímco Rusko, Írán nebo Čína stále stojí za Asadem, Západ žádá jeho pád. Nová studie ale předpovídá, že pokud Asad ve funkci skončí, konflikt se pravděpodobně ještě rozšíří.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.