Za špionáž pro CIA 13 let vězení pro ruského důstojníka

Moskva – Ruský důstojník, který sloužil na polárním kosmodromu Pleseck, dostal dnes před ruským vojenským soudem 13 let vězení za špionáž pro americkou CIA. Za úplatu měl dodávat americké Ústřední zpravodajské službě tajné informace o testech nových typů strategických raket. Podplukovník se údajně ke svým činům přiznal.

Ruský vojenský soud odsoudil ke třinácti letům vězení za špionáž pro Spojené státy vyššího důstojníka ruské armády, podplukovníka Vladimira Něstěrece. Důstojník se věnoval testování mezikontinentálních raket a dodával Američanům informace o raketových zkouškách. 

Špiona přitom prozradila neopatrnost amerických agentů. Telefonovali mu z USA přímo na domácí telefon v uzavřené vojenské posádce. Pro ruskou kontrarozvědku tak nebylo složité špiona odhalit.

Kosmodrom Pleseck, který leží asi 180 kilometrů jižně od Archangelska, vybudoval Sovětský svaz v roce 1966 a od počátku ho využíval k civilním i vojenským účelům. V současné době je hlavním prostorem pro pokusné starty nových typů ruských strategických raket, zejména střel Topol-M. Od roku 2001 je Pleseck součástí struktury ruských kosmických vojsk.