Sníh odřízl na východě Rumunska přes 20 tisíc lidí, mrazy zabíjejí

Bukurešť - V Rumunsku během posledních 48 hodin mrazy usmrtily dalších 16 lidí, celková bilance obětí tak v této nejpostiženější balkánské zemi dosáhla 57. Polsko hlásí pět umrzlých za poslední den. Další dvě oběti si mrazy podle agentury AFP vybraly v Srbsku, v regionu západního Balkánu je tak už mrtvých 37. V Itálii si vlna mrazů vyžádala již 45 obětí. Podle čtvrtečních informací celkový počet obětí mrazů v Evropě přesáhl hranici 500.

Na východě Rumunska je odříznuto od okolního světa zhruba 23 tisíc lidí kvůli sněhu, kterého místy napadly až čtyři metry. Obce v deltě Dunaje jsou zase izolovány kvůli zamrznutí řeky. Základní potřeby lidem v postižených obcích dopravují vrtulníky. Na západním Balkáně už bylo zaznamenáno 37 obětí mrazů, z toho 16 v Srbsku, 11 v Bosně, čtyři v Černé Hoře, tři v Chorvatsku, dva v Makedonii a jedna v Albánii. V srbském Somboru dnes bylo naměřeno minus 26 stupňů. Zhruba 70 tisíc Srbů, což odpovídá 25 000 domácností, je ve svých vesnicích na jihozápadě země nadále odříznuto od světa kvůli sněhové kalamitě. V podobné situaci jsou tisícovky vesničanů v Bosně, Chorvatsku, Černé Hoře a Albánii.

Dnes začalo znovu sněžit v Itálii, ale mírněji než koncem minulého týdne, kdy části Apeninského poloostrova nezvládaly sněhovou kalamitu. Podle italské dálniční správy dnes ráno sněžilo hlavně na severovýchodě země, ale také v neapolském regionu. V okolí Milána byl zakázán vjezd kamionů na dálnice. S problémy se potýká italská železnice, několik vlaků vůbec nevyjelo. Místní úřady jsou podle agentury AFP na sníh tentokrát lépe připraveny než
minulý týden, kdy bílá nadílka ochromila hlavně Řím. V metropoli jsou opět zavřené školy a úřady. Řím se obává dalšího hustého sněžení v sobotu. Římský starosta Gianni Alemanno po kritice motoristům uložil povinnost sněhových řetězů. „Očekáváme nejméně 30 centimetrů sněhu,“ řekl. 

Mrazy v Římě
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Bulharsko, kde je až minus 14 stupňů, zastavilo vývoz elektřiny. Důvodem je výrazně zvýšená spotřeba proudu a také havárie na jedné z elektráren. Už od Maďarska stojí od dnešní noci lodní doprava na Dunaji kvůli ledu, jenž pokrývá značnou část hladiny tohoto veletoku. Většina ze 13 maďarských ledoborců je nasazena na jihu země. Již v předchozích dnech dopravu na Dunaji paralyzoval led v balkánských zemích. Srbské úřady dnes upustily od původního plánu prorazit ledové bloky s pomocí výbušnin.
   
Vůbec nejvíce obětí si mrazy pravděpodobně vyžádaly na Ukrajině. Ta však statistiky naposledy aktualizovala ve středu, kdy hlásila 135 obětí. V Rusku je obětí mrazů nadále oficiálně 110. Jde však rovněž o statistiku zveřejněnou ve středu. Jen v Moskvě od počátku února zemřelo nejméně 11 lidí a 15 jich bylo zraněno v důsledku požárů z vadného topení. To je dvojnásobek v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Rtuť teploměru v ruské metropoli v tomto měsíci často klesá na minus 20 stupňů, což ale na tuto oblast není až tak neobvyklé.

Mrazy na Ukrajině
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Lubimov