Steinmeier: Porušení dohod o migrantech může mít právní dohru

Pokud země Evropské unie nedodrží dohodu o přerozdělení migrantů, mělo by to pro ně mít právní důsledky. Týdeníku Der Spiegel to řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Žádné konkrétní země nezmínil, jeho slova však zjevně mířila zejména nastáty střední a východní Evropy včetně Česka, které s přerozdělením 160 tisíc uprchlíků nesouhlasí.

Steinmeier požaduje zásah justice v případě zemí, které v ohledu uprchlíků nesplní své závazky. Ministr tak může odkazovat na správní řízení, které může Evropská komise zahájit s členskými zeměmi pro neplnění dohod a které může skončit až před soudním dvorem EU.

Evropa je společenství práva. Jednou dané slovo platí. Když to nejde jinak, pak je třeba věci řešit předem danou právní cestou.
Frank-Walter Steinmeier
Německý ministr zahraničí

Netrestat, ale inspirovat

Nejde přitom o jedinou zemi, která v souvislosti s přerozdělováním migrantů tento týden těm „nesolidárním“ pohrozila. Rakouský kancléř Werner Faymann pronesl, že státy, které se nebudou na přerozdělení běženců podílet, by měly mít omezený přístup k fondům EU. Eurokomisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopulos ale ve čtvrtek řekl, že komise země nechce trestat, spíš je hodlá přesvědčit, aby se zapojily víc.

Země osmadvacítky se letos dohodly na přerozdělení 160 tisíc uprchlíků z Řecka a Itálie mezi další země Evropské unie. S kvótami nesouhlasilo například Česko nebo Slovensko. V praxi se zatím systém rozjíždí jen velmi pomalu, z Řecka a Itálie zatím podle kvót odcestovalo jinam jen 232 lidí.