Telegram vyhlašující po Sarajevu válku Srbsku je na seznamu UNESCO

Na seznam světového kulturního dědictví UNESCO přibyl telegram, jímž Rakousko-Uhersko vyhlásilo v roce 1914 válku Srbsku. Podle historiků šlo o vůbec první telegrafické vyhlášení války. Telegram sepsal ve francouzštině tehdejší rakousko-uherský ministr zahraničí, hrabě Leopold Berchtold z Uherčic.

O přijetí telegramu na seznam UNESCO požádal srbský státní archiv už loni u příležitosti stého výročí začátku první světové války. „Telegram je jedinečným svědectvím světové diplomacie a mezinárodně významným dokumentem,“ uvedlo UNESCO ve svém zdůvodnění.

Rakousko-uherské vyhlášení války Srbsku z 28. července 1914 stálo na počátku více než čtyř let bojů první světové války. Vídeň jím reagovala na smrt následníka svého trůnu Františka Ferdinanda d'Este, kterého o měsíc dříve v Sarajevu zabil bosenskosrbský anarchista Gavrilo Princip.

Dědictvím UNESCO je od prosince i vídeňská jezdecká škola

Počátkem prosince výbor UNESCO zařadil na svůj seznam nehmotného kulturního dědictví španělskou jezdeckou školu ve Vídni, která letos oslavila 450. výročí, a je tak nejstarší stále fungující jezdeckou školou světa. Na seznam přibyla i oslava letního slunovratu v Andoře, tradiční malířská technika fileteado z Buenos Aires, výroba kravských zvonů v Portugalsku, rituál uklidňující mongolské velbloudice či tradiční pouť sbua z oblasti Zináta v jihozápadní části alžírské Sahary.

Španělská jezdecká škola ve Vídni
Zdroj: Heinz-Peter Bader/Reuters

„Španělská jezdecká škola je součást identity Vídeňanů a reprezentuje tradici země již od dob rakouské monarchie,“ uvedla k ocenění Elisabeth Gürtlerová, generální ředitelka školy, která chová potomky koňů speciálně vyšlechtěných pro někdejší císařský dvůr. Na seznamu nehmotného kulturního dědictví má Rakousko již také tradiční rej masek z tyrolského Imstu a sokolnictví, které má zapsáno společně s dalšími zeměmi, včetně ČR. Česko má z minula na seznamu kromě sokolnictví ještě slovácký tanec mladíků odvedených na vojnu - verbuňk, masopustní průvody a masky z Hlinecka a Jízdu králů.